Седемте чакри: Седем точки на силата


| Прочетено Прочетено: 251 пъти | КоменариКоментари: 0



Седемте чакри: Седем точки на силата

Според йога освен материалните органи на нервната система, съществува и енергийна система. Тя е аналогична по своята система и по функциите си на нервната. Това сходство се дължи на факта, че тя също през цялото си тяло и с нея са свързани малки и големи проводящи пъгища. Големите нервни центрове в тялото се наричат сплитове. Техните еквиваленти са енергийните чакри - центрове на концентрирана сила. Нервната система провежда милиарди импулси, за да поддържа тялото в нормално състояние, енергийната -осъществява връзката между вселенския разум и човека. За разлика от нервната система, енергийната излиза извън пределите на тялото. Аурата, или енергийната обвивка на тялото, наречена още биополе, обвива тялото. Съществуването на биополе е доказано от съвременната наука.

Енергийната система на човека е своеобразна енергийна мрежа, която пронизва цялото тяло. Тя го снабдява с енергия и осигурява жизненост на ума.

В енергийната система са разположени чакрите - енергийни центрове, които представляват концентирарани вихри от енергия. В тялото има много участъци, където енергията се концентира, но главните сплитове на разпределяне на енергията по цялата енергийна система са 7-те чакри.Те работят съвместо и когато са в равновесие и хармония, тялото и умът са здрави, изпълнени с жизненост и уравновени.

7-те чакри - центрове на енергийната система на човека

Първа чакра /Муладхара/ е разположена в основата на гръбначния стълб, в точката между ануса и половите органи. Енергията, протичаща през този център, е плътна, жизнена и мошна. Тя отговаря за оцеляването и е свързана с инстинкта ни за самосъхранение. Най-древната част на мозъка ни се управлява от тази чакра. Тя влияе на енергийната система както продълговатият мозък на нервната. Муладхара е разположена в основата на гръбначния стълб и е своеобразния корен на съзнанието. Първоначалните функции на тази чакра са оцеляване, придвижване на жизнената енергия, отстраняване на препятствията. Съотвестват й вътрешните органи дебело и право черво. Жлезите с вътрешните секреция, свързани с нея, са надбъбреците, главният нервен център са нервните сплитове в опашната кост и поясният отдел на гръбначния стълб.

Втората чакра /Свадхидщхана/  е разположенана гръбначния стълб на нивото на половите органи. Свадхидщхана се асоциира с творчеството и създаване на потомство. Творчеството може да се проявява в най-разнообразни дейности. Сексуалната енергия е основата на всеки акт на човешка дейност и на себеизразяването. Това е творческа сила, която се простира извън пределите на сексуалната активност и обхваща мисленето, емоциите, поведението. Енергията на втората чакра на практика пронизва всичко, с което се занимаваме, с което се занимаваме, тя лежи в основата на творчеството и на висшия екстаз.

От вътрешните органи й съответсват дебелото черво, пикочния мехур, половите органи и бъбреците. Жлезите с вътрешна секреция, свързани с нея, са половите. Нервният център, който кореспондира с 2 чакра , са простатния сплит при мъжете и уретро-вагиналният-при жените.

Третата чакра, наречена Манипура, е разположена на нивото на слънчевия сплит. Тя е център на Аза, на индивидуалното съзнание, личната сила и източник на волята. Тази чакра ни подтиква да се самоутвърждаваме, помага ни да приемаме предизвикателствата на живота, дарява ни с лично обаяние. Нейни функции са волята, силата на личността, а на телесен план - преработването и усвояването на хранителни вещества.

Вътрешните органи, който й съответстват, са черният дроб, далакът, стомахът, тънкото черво. От жлезите с вътрешна секреция с 3-та чакра е свързана застомашната жлеза. Нервният център, който й съответства, е слънчевият сплит.

Четвъртата чакра /Анахата/ е в точката от гръбначния стълб, която се намира срещу центъра на гръдната кост. Смята се, че в тази точка се фокусират любовта и състраданието. В тази чакра човешкото съзнание излиза извън концентрацията върху себе си и постига разширено осъзнаване на връзката си с останалия свят. Анахата е централна спрямо останалите, лежи между 3 нисши и 3 висши чакри. Тя е място за съзнателно преодоляване влиянието на низшите чакри, съсредоточени върху оцеляването, възпроизвеждането и самоутвърждаването на индивида,и осъществява прехода към висшите чакри. Енергията, която протича в тази 4-та чакра, е насочена отвъд личното оцеляване към отчитане и уважение на потребностите на другите. Тази чакра ни дава способност да изпитваме любов, състрадание, подобрява функциите на имунета, и сърдечно-съдовата и дихателната система. Органите, които й съответват, са сърцето и белите дробове. От жлезите с вътрешна секреция, който отговаря на местоположениетой, е сърдечния сплит.

Петата чакра /Вишудха/ е разположена на гръбначния стълб точно зад централната част на гърлото. През нея протича енергия, която осигурява способностите за общуване, творчество и себеизразяване. Силата на тази чакра се проявява най-ярко в речевата активност. Когато тя е добре развита, човек може да говори ярко и убедително. Всички видове творческа дейност, чрез която изразяваме нещо, лежащо дълбоко вътре в нас, са подвластни на тази 5-а чакра. Когато тя е силна, това, което изразяваме, е драматично, мощно и задълбочено. Нейните функции са висшето творчество и комуникацията. Тъй като е свързана с общуването, съответстват й гласните връзки. От жлезите с вътрешна секреция с 5-а чакра е свързана шитовидната жлеза. Нервният център, с който си кореспондира, е фарингиалният сплит.

Шестата чакра /Аджина/ се намира зад основата на носа между веждите и е в центъра на главата. Тя е известна още като трето око или окото на мъдростта. В нея е разположен центърът на висшия разум.Третото око е център на интуицията, вътрешния взор, насочван към мъдростта и задълбоченото разбиране за силите, които играят главна роля във всяка ситуация. Когато третото око е отворено, човек може да вижда миналото, настоящето и бъдещето.Вътрешният орган, който съотвества на 6-ата чакра,е мозъкът. Жлезата с вътрешна секреция, свързана с нея, е хипофизата.

Седмата чакра /Сахасрара/ е разположена на темето и е център на космическото съзнание, което представлява абсолютното осъзнаване и обединяване на творческата сила на вселената. Пробуждането на тази чакра потапя човека в състояние на пълна себереализация, свобода , мъдрост, интуиция и радост. Това е състояние на просветление. Вътрешният орган, свързван с тази чакра, е мозъкът. От жлезите с вътрешна секреция й съответства пинеалната жлеза.

Енергийната система на човеке верига по която се движи енергията в нас. Тя има различни имена в различните култури: китайците я наричат чи, или ци, японците - ки, а индийските йоги говорят за кундалини. Кундалини е първичната енергия, която вдъхва живот на всеки от нас.











Акценти от Здравница



Семейно консултиране – метод, все по-често търсен в криза

Семейно консултиране – метод, все по-често търсен в криза

Всяко семейство, всяка връзка, по своята същност са едно малко и уникално общество и като всяко общество; има своите периоди на трудности, проблеми и кризи....още

Как да установите дали страдате от бърнаут?

Как да установите дали страдате от бърнаут?

В работата, във взаимоотношенията, в любовта, раздаващите ресурсите и енергията си навред, хора са изложени на висок риск от емоционално, психическо, а при неглижиране на симптомите - и физическо "прегаряне"....още

Домашен билков мехлем с кокос отпушва носа

Домашен билков мехлем с кокос отпушва носа

Чувстваме се настинали, с дрезгав глас, втриса ни... Кога да пием само чай, кога да правим инхалации и гаргари, кога вана за краката?...още

Седемте чакри: Седем точки на силата

Седемте чакри: Седем точки на силата

Според йога освен материалните органи на нервната система, съществува и енергийна система. Тя е аналогична по своята система и по функциите си на нервната....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диабор - капки за регулиране на кръвната захар Диабор - капки за регулиране на кръвната захар

Диабор е натурален продукт за регулиране на кръвната захар. Диабор не съдържа никакви токсични вещества, консерванти или оцветители....


Цена: 9.90 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email