Защо наричат жълтият кантарион Милосърдният самарянин?


| Прочетено Прочетено: 494 пъти | КоменариКоментари: 0



Защо наричат жълтият кантарион Милосърдният самарянин?

Жълтият кантарион (Hypericum perforatum) е известна още с народните названия звъника, порезниче, кълчаво, кантарийка, лечебна звъника, посечено биле, смичак.

Исторически сведения
Жълтият кантарион е бил познат и ценен като лечебно растение още през IV в. пр.н.е. и е една от най-често употребяваните билки. Той е изключително полезен за човека.

Наречен е "милосърден самарянин" и тази негова "титла" се потвърждава непрекъснато заради неговите целебни сили, които облекчават страдания.

Диоскурид го е наричал още балсам за душата, разказва в книжката си "13-те билки за всеки дом" Светла Касабова.

Основни действия
Забележително добре се повлияват възпалителни заболявания на храносмилателните органи и смущения в храносмилането - язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, остри и хронични гастрити, ентероколити, парене, лошо храносмилане, диария и др. Прилаган е при много заболявания, придружени със загуба на кръв, възпаление, отоци, хемороиди, обилна менструация, ревматизъм, колити, изгаряния, циреи и др.

У нас маслената настойка от върхари (известна още под името "сандало") отдавна се прилага с успех в народната медицина при изгаряне, язва в стомаха, циреи, за разтривка при натъртено, навехнато, псориазис, ревматични отоци, подувания на лимфни възли.

При кърмачета се използва успокояване на коремни колики, като се намазва коремчето с извлека.

Билката е полезна и при болни от депресия и неврологични страдания, както и при изтощение след тежко боледуване. Тя подобрява общото състояние на болния, теглото му се увеличава, напрежението, безсилието и страхът изчезват. Успокояващото действие се засилва при комбинирането и с хмел.

Начин на употреба / рецепти
Отвара се приготвя, като 1 с.л. от билката се залива с 250 мл вода и се вари 5 мин. Прецежда се и се пие по една чаша преди хранене 3 - 4 пъти дневно.

Маслен извлек: напълно разцъфнали цветове се заливат със зехтин и се оставят на светло. Извлекът се разклаща, т.е. разбърква се често. След 40 дни маслото става кървавочервено на цвят и се прецежда. С него се обработват раните или се пие.

Гаргара и жабурене с отвара от дрогата се използват при лечение на остър и хроничен стоматит, афти и напуквания по устната лигавица, възпаление и кървене на венците, пародонтоза и др.

Прилага се още мехлем за компреси (каша от накълцани свежи листа, смесени със затоплена несолена свинска мас, престояла 1 денонощие, след което се затопля и прецежда).












Акценти от Здравница



След онкологичната диагноза - отново в живота

След онкологичната диагноза - отново в живота

Често, когато говорим за онкологично заболяване, за диагноза и лечение, се фокусираме върху тях. Те някак ни изглеждат първият и най-ключов удар, от който зависи дали и как ще продължим....още

Зрителните нарушения са третата причина за инвалидност в света

Зрителните нарушения са третата причина за инвалидност в света

Зрителните нарушения са третата причина за инвалидност в света, сочат данни на ООН , а най-малко 2 млрд. души живеят със зрителни увреждания или слепота, като 1,1 млрд. души имат зрителни увреждания, които биха могли да бъдат предотвратени....още

Микробиом – патогени, пробиотици и пребиотици (част 1)

Микробиом – патогени, пробиотици и пребиотици (част 1)

Нашето здраве е свързано с чревната микрофлора. Тя се състои от пробиотици, неутрални микроорганизми и патогени. Не трябва да се бъркат паразити с патогенните микроорганизми....още

12 рецепти за щастие от Росица Якобс

12 рецепти за щастие от Росица Якобс

Ако можете безпроблемно да се движите, излизайте и се разхождайте поне по 1–2 часа на ден извън населеното място, където живеете. Ако сте в голям град, то при всички положения има поне един голям парк....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email