Още за Коледните пости с д-р Людмила Емилова


| Прочетено Прочетено: 734 пъти | КоменариКоментари: 0



Още за Коледните пости с д-р Людмила Емилова

Коледните пости продължават до 24.12. 2023 г. включително. Ето какво съветва за тях  известната наша лекарка д-р Емилова, основател на Клиниката за лечение с плодове - Варна.

1. Гледайте на постите като период от време, в който се грижите за здравето си и давате възможност и на тялото, и на душата си да си отдъхнат, да съберат сили и да станат по-силни и устойчиви срещу болести. Защо не съчетаете постите с едно цялостно изследване на състоянието на тялото си? Всеки знае слабото си място, нали? Направете си подробни кръвни изследвания, проверете очите си, направете си кардиограма на сърцето, наблюдавайте кръвното си налягане. Направете ехография на щитовидната си жлеза, млечните жлези, коремните органи, черния дроб, далака и т.н. Проверете костната си плътност. Направете физически тестове при човек (персонален треньор например), който ще ви каже в какво състояние е вашето тяло и ще ви посъветва какви упражнения да правите.

2. Гледайте на постите като време, което ще ви помогне да станете по-стройни и да изглеждате по-млади. Спестете си закуските, колкото и да е студено навън и колкото и работа да имате през деня. Топъл билков чай и сочен плод час-два след това ще ви помогнат да запазите енергията си и да помогнете на организма да довърши очистителните процеси, започнали веднага след вечерята. Старайте се да не вечеряте по-късно от 19 часа. Обядът на следващия ден да е не по-рано от 12 часа. Така ще направите модерния фастинг – цели 17 часа без храна е добра услуга за претовареното през останалата част от годината тяло.

3. Гледайте на постите като на време, в което можете да разчупите вашата рутина в храненето и да се научите да планирате. Ясно е - обядът и вечерята ще бъдат постни. Но дали ще ви заситят, това е въпросът, който ви тревожи. Всичко зависи от правилното планиране. Направете си меню за седмицата. Купете всички необходими храни, така че да бъде разнообразно менюто ви: да има пресни плодове – за закуска и похапване през деня, да има свежи зеленчуци за салата, плюс зелени подправки. Винаги да имате под ръка зеленолистни зеленчуци – те са богати на всичко онова, което ви трябва през зимата: витамин Д 2, витамин С, хлорофил, кверцетин… Да имате ядки и сушени плодове, които можете да занесете в офиса, ако огладнеете много между храненията.

Запасете се с пълнозърнест ориз, суров нахут или от консерва, боб леща, пълнозърнеста паста. Не забравяйте гъбите. Можете да си позволите веган сирене и кашкавал, които ние не препоръчваме за редовна употреба. А можете да си купите ядки, с които да направите свое веган сирене, мляко, кисело мляко.

Направете цял списък за зеленчуците, които ще готвите: картофи, батати, броколи, моркови, тиква, пащърнак, домати, лук, чесън, праз, целина, аспержи…

4. Гледайте на постите като курс по готвене, в който ще експериментирате. Снабдете се с подправки, различни от обичайните. Експериментирайте. В супермаркетите се продават вече доста интересни: има зелено и червено къри на паста, има мисо – букет от подправки за супа, каквато се прави в някои от азиатските страни. А защо да не си направите сами песто например – от босилек, или магданоз със смлени ядки, сол и зехтин. Не забравяйте за пресния джинджифил – ще придаде пикантен вкус  на най-обикновените ястия.
5. Научете нови неща в готвенето. Подгответе си разядки. В комбинация с пресен пълнозърнест хляб с квас никога няма да бъдете гладни. Разядки можете да направите практически с всичко. Да започнем от любимия хумус, който също се продава и готов. С нахут, изкиснат и смлян в блендера или с такъв от консерва и сусамов тахан, всичко това подправено с чесън, червен пипер, зехтин и морска сол ще имате един чудесен обяд например. Ако към този хумус прибавите две печени малки глави цвекло, ще имате хумус с различен вкус и много красив цвят. С тиквички, печен патладжан или цвекло на пара също можете да направите разядки. Прекрасна разядка е и печен във фурната без мазнина батат. Изобщо комбинациите са много.

6. Отделете внимание на ферментиралите храни: туршии (колкото по-малко сол, толкова по-добре), киселото зеле, кимчи – ферментиралото китайско зеле, което се цени в корейската кухня и се продава вече доста и у нас.

Ферментиралите храни са богати на пробиотици, важни за здравето на нашия чревен микробиом и имунитет. Можете да се научите да си правите сами квас с червено цвекло, никак не е трудно.

7. А десерт? Съветваме ви да избягвате тежките десерти. Някои веган десерти са наистина тежки, когато съдържат смлени фурми и кокосова сметана. Вместо това направете крем от печена тиква с ядково мляко и пресни плодове отгоре. Или нарежете свеж ананас – изключителен плод, който засища и потиска глада. Много хранителни добавки срещу „прекомерен апетит“ се правят с екстракти от ананас – и никое от тях няма ефект. Поне не като този на пресния ананас.

8. Пийте смутита, те засищат изключително добре. В тях добавяйте любими съставки – конопен протеин, зелени водорасли, мака, смляно ленено семе, смлени слънчогледови семки, копър, кориандър, малини, райска ябълка… Може да правите и смути с парченца сурова тиква, много са вкусни. Съчетайте я с някой сочен плод: круша, манго.

Има безброй рецепти.

9. Направете си дневен режим – с гимнастика сутрин, дори и 10 минути, тя ще направи чудеса за вашия тонус и енергия. Разхождайте се. Дори и в дъжд. Като че ли станахме прекалено лениви и изнежени, и дори лекият дъжд ни плаши. Намерете време в почивните дни да се потопите в гореща минерална вода или да постоите по бански на терасата, ако има слънце. Дишайте! Дихателните практики от Изтока не са за всеки, но пък има различни йога курсове и преподаватели, които ще ви помогнат да научите как да дишате пълноценно.
Не отхвърляйте идеята за старомодната аеробика- всеки има нужда да тренира сърцето си с по-ускорения ритъм на аеробните упражнения.
10. Не забравяйте ядките – дори два-три ореха на ден правят чудеса. Не ги използвайте само по време на житния режим, а винаги, когато имате възможност.

11. Направете си мобилен детокс. Изключете телефона за известно време. Ще се учудите как времето започва да тече по-бавно и колко много неща можете да свършите през това време.

12. Не изпускайте целта от погледа си: тя е да бъдете здрави, стройни и щастливи. Това е смисълът на постите. Не мъка и лишения. Чаша вино? Да не бъдем чак толкова прекалени светци и да не казваме не, стискайки зъби.











Акценти от Здравница



След онкологичната диагноза - отново в живота

След онкологичната диагноза - отново в живота

Често, когато говорим за онкологично заболяване, за диагноза и лечение, се фокусираме върху тях. Те някак ни изглеждат първият и най-ключов удар, от който зависи дали и как ще продължим....още

Зрителните нарушения са третата причина за инвалидност в света

Зрителните нарушения са третата причина за инвалидност в света

Зрителните нарушения са третата причина за инвалидност в света, сочат данни на ООН , а най-малко 2 млрд. души живеят със зрителни увреждания или слепота, като 1,1 млрд. души имат зрителни увреждания, които биха могли да бъдат предотвратени....още

Микробиом – патогени, пробиотици и пребиотици (част 1)

Микробиом – патогени, пробиотици и пребиотици (част 1)

Нашето здраве е свързано с чревната микрофлора. Тя се състои от пробиотици, неутрални микроорганизми и патогени. Не трябва да се бъркат паразити с патогенните микроорганизми....още

12 рецепти за щастие от Росица Якобс

12 рецепти за щастие от Росица Якобс

Ако можете безпроблемно да се движите, излизайте и се разхождайте поне по 1–2 часа на ден извън населеното място, където живеете. Ако сте в голям град, то при всички положения има поне един голям парк....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email