Сок от дюли - балсам при язва


| Прочетено Прочетено: 689 пъти | КоменариКоментари: 0



Сок от дюли - балсам при язва

Съветите са на специалистите от клиника Д-р Емилова- Варна.

Какво може да направи една дюля за здравето?
Всъщност, тя може да направи много за вашето здраве. Дюлите съдържат букет от витамини, много витамин С, пектин, кверцетин (най-продаваната хранителна добавка в аптеките), флавоноиди, антиоксиданти, фибри, букет от микроелементи и т.н. Дюлята съдържа редкия витамин В17, познат под името амигдалин, който е свойствен за дивите плодове.

За какво са я използвали лечителите в миналото?
Много от по-възрастните помнят божественото ухание на златни дюли върху шкафа в студените есенни дни. Нашите баби са правили от сърцевината на дюлите, заедно със семките чай срещу грип, настинки и кашлици – наистина чудодейно природно лекарство. Сок от дюли са давали на хората с язви – той подпомага заздравяването на лигавиците и регулира храносмилането. А със свойството бързо да заздравява лигавиците, дюлите се превръщат в една добра профилактика срещу всякакви възпаления в тялото, включително и ракови образувания.
Стипчивият вкус на дюлята се дължи на танина в нея, който е отличен антисептик. Дюлята е един от любимите плодове на сърцето – тя намалява холестерола, регулира кръвното налягане, прочиства съдовете от мастни отлагания. Ценна е много за хора с диабет, защото регулира кръвната захар.

Дюлята е най-полезна добре узряла и сурова, това е ясно. Но много хора се затрудняват с нея и я предпочитат обработена.

Ето няколко идеи как да се възползвате от този божествен плод:
- в салати: нарязана на много дребни кубчета, добре се съчетава със зелени салати, цвекло, нахут. В плодовите салати може и да се настърже.
- като сок. Дюлята не е сред най-сочните плодове, така че може да е част от смути например  - в комбинация с ябълки, круши, ананас…  Чист сок от дюля можете да приемате, ако имате раздразнен стомах.
- на пресен компот – като се задуши нарязана във вода и подправена с малко мед.
- печени дюли с мед и орехи – разкошен есенен десерт!
- поширани дюли: ето още едно изискано гурме. В литър вода се слагат няколко лъжици захар. Когато заври, в сиропа се добавят три дюли почистени и нарязани на парчета, звездовиден анасон, канела, карамфил и няколко листенца индрише.
- с поширани дюли можете да направите чудни тарталети. Тестото за тарталетите може да се направи и от пълнозърнесто брашно, и от смес от овесено и елдено брашно. Сместа за тарталетите може да е в съотношение 150 г овесено, 100 г елдено брашно и 70 г царевично. Прибавете кафява захар – 2 чаени лъжички. Вместо яйце – 2 супени лъжици смляно ленено семе в 2 лъжици вода – отличен слепващ агент. Добавете 60 мл олио каквото харесвате, може рапично, гроздово и т.н. и 160 мл бадемово мляко.
Накрая сложете 1 чаена лъжичка сода.  Наредете във формички с подредената красиво поширана дюля и печете.











Акценти от Здравница



След онкологичната диагноза - отново в живота

След онкологичната диагноза - отново в живота

Често, когато говорим за онкологично заболяване, за диагноза и лечение, се фокусираме върху тях. Те някак ни изглеждат първият и най-ключов удар, от който зависи дали и как ще продължим....още

Зрителните нарушения са третата причина за инвалидност в света

Зрителните нарушения са третата причина за инвалидност в света

Зрителните нарушения са третата причина за инвалидност в света, сочат данни на ООН , а най-малко 2 млрд. души живеят със зрителни увреждания или слепота, като 1,1 млрд. души имат зрителни увреждания, които биха могли да бъдат предотвратени....още

Микробиом – патогени, пробиотици и пребиотици (част 1)

Микробиом – патогени, пробиотици и пребиотици (част 1)

Нашето здраве е свързано с чревната микрофлора. Тя се състои от пробиотици, неутрални микроорганизми и патогени. Не трябва да се бъркат паразити с патогенните микроорганизми....още

12 рецепти за щастие от Росица Якобс

12 рецепти за щастие от Росица Якобс

Ако можете безпроблемно да се движите, излизайте и се разхождайте поне по 1–2 часа на ден извън населеното място, където живеете. Ако сте в голям град, то при всички положения има поне един голям парк....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Какаово масло за равномерен тен Какаово масло за равномерен тен

Сурово, 100% натурално какаово масло! Какаовото масло подпомага почерняването на кожата, като й придава здравословен и равномерен тен....


Цена: 14.00 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email