Бащата на болничната архитектура у нас стана на 100 г.


| Прочетено Прочетено: 951 пъти | КоменариКоментари: 0



Бащата на болничната архитектура у нас стана на 100 г.

Той е бащата на болничната архитектура в България. Член е на Американския съюз на архитектите. Дъщеря му продължава занаята, но в Чикаго. Архитект Кирил Дойчев стана на 100 години и празнува също в Чикаго. И ги отпразнува на върха на една от емблематичните сгради на Чикаго – Willis tower, пише BG Voice, цитиран от БТА.

Кирил Дойчев е роден през 1923 година в София. По времето на Втората световна война младият човек живее и учи в германския град Дрезден.

Пред 1944 г. се връща в България. Две години по-късно започва първата си работа като архитект в София.

„Аз получих едно развитие, много бързо като зрял архитект“, казва той за първите си години. Късметът го изпраща в екипа, който прави болници. „Аз не ги избрах, течението ме въвлече в болници“, допълва Дойчев. И те стават неговата запазена марка.

Архитект Дойчев проектира първата модерна болница – тази в Бургас. После следват още много в цялата страна. Казва, че вижда сградите като жив човешки организъм.

„Аз винаги свързвам функцията с архитектурата, с физическото изражение. Моята цел беше да разработя такива функционални единици като клинична лаборатория, рентгенова диагностика, вътрешно отделение, хирургическо отделение, да ги направя нещо като примери, които другите архитекти да ги сглобяват като проектират болница“, споделя архитектурното си верую Дойчев.

Той пътува смело след края на войната през 60-те години в Китай и Виетнам и прави проучване на терени за военни болници. През 70-те и 80-те години Кирил Дойчев е активен участник в работни международни групи в областта на здравното проектиране и консултира реконструкцията на университетския комплекс и нов хирургически блок на Шарите в Берлин, за което получава медал от правителството на Германия.

Той е един от пионерите, който слага началото на нова, модерна болнична архитектура в България, в стила на рационализма на Баухаус.

Някои от проектите му обаче остават незавършени – 30 години по-късно - като например болницата в Ямбол.

„Любимият ми проект е в Центърът по хигиена в София, който към себе си има клиника по професионални заболявания с 250 легла. Той е един проект, финансиран от Световната здравна организация и ЮНЕСКО и с който бях приет за член на Американския съюз на архитектите“, казва арх. Дойчев.











Акценти от Здравница



След онкологичната диагноза - отново в живота

След онкологичната диагноза - отново в живота

Често, когато говорим за онкологично заболяване, за диагноза и лечение, се фокусираме върху тях. Те някак ни изглеждат първият и най-ключов удар, от който зависи дали и как ще продължим....още

Зрителните нарушения са третата причина за инвалидност в света

Зрителните нарушения са третата причина за инвалидност в света

Зрителните нарушения са третата причина за инвалидност в света, сочат данни на ООН , а най-малко 2 млрд. души живеят със зрителни увреждания или слепота, като 1,1 млрд. души имат зрителни увреждания, които биха могли да бъдат предотвратени....още

Микробиом – патогени, пробиотици и пребиотици (част 1)

Микробиом – патогени, пробиотици и пребиотици (част 1)

Нашето здраве е свързано с чревната микрофлора. Тя се състои от пробиотици, неутрални микроорганизми и патогени. Не трябва да се бъркат паразити с патогенните микроорганизми....още

12 рецепти за щастие от Росица Якобс

12 рецепти за щастие от Росица Якобс

Ако можете безпроблемно да се движите, излизайте и се разхождайте поне по 1–2 часа на ден извън населеното място, където живеете. Ако сте в голям град, то при всички положения има поне един голям парк....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Колакен МАКС - формула за здрави стави Колакен МАКС - формула за здрави стави

Колаген Макс съдържа колаген, глюкозамин, хондроитин, МСМ и хиалуронова киселина. Мощна и ефективна формула за здрави стави....


Цена: 37.80 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email