Най-съвременната процедура за забавяне на Паркинсоновата болест


| Прочетено Прочетено: 771 пъти | КоменариКоментари: 0



Най-съвременната процедура за забавяне на Паркинсоновата болест

Методът "дълбока мозъчна стимулация" е най-съвременната процедура за забавяне на болестта на Паркинсон, когато лекарствата вече не помагат. Тази година се навършват точно 10 години, откакто е направена за първи път в България. От 6 години Здравната каса заплаща метода.

Институтът за здравно образование -София извърши и проучване сред пациенти, което за пореден път доказа колко силно влияе болестта върху ежедневието им.  91% от анкетираните споделят, че заболяването сериозно се е отразило на живота им. На първо място - ограничили са социалните си контакти, или съвсем са ги прекъснали. Над 80% споделят, че трудно се справят с ежедневните си задължения, чувстват се изолирани, депресирани, неразбрани. 30% от запитаните отговарят, че имат лесен достъп до специалист, с който могат да обсъдят своето състояние.

Добрата новина е, че над половината анкетирани споделят, че изписаната терапия им помага за контрола на симптомите. Това показва колко е социално-значимо заболяването и колко е важно паркинсониците да получат подкрепа от близките си и от обществото.

По данни на НЗОК към март 2023 г., диспансеризираните паркинсоници у нас са близо 12 000, като 90% са над 65-годишна възраст. Във възрастта 45-65 г. мъжете са повече от жените, но във възрастта над 65 г. бройката на жените расте. Всяка година новодиагностицираните пациенти са близо 1300, а прегледите при личен лекар и в извънболнична помощ с работна диагноза "Болест на Паркинсон" са близо 20 000.

Какво представлява дълбоката мозъчна стимулация?

Това е невростимулатор, подобен на сърдечния пейсмейкър. Той непрекъснато произвежда електрически импулси, които се изпращат до мозъка, за да блокират или регулират необичайната мозъчна дейност, която причинява някои от симптоми на Паркинсон. Това включва хирургична процедура за имплантиране на електроди в мозъка, свързани с невростимулатор под кожата на гръдния кош или корема.

Невростимулацията се прилага в света от 30 години и до момента близо 200 000 души живеят с подобни устройства. То работи денонощно, като намалява тремора, сковаността, спомага за редуциране на лекарствата, намалява дискинезиите, подобрява качеството на живот.

Кога се препоръчва този метод?

Когато заболяването е над 5 години и прогресира – лекарствата вече не помагат. Дълбоката мозъчна стимулация е много ефективна при правилно подбрани пациенти. Това е операция, която осигурява на пациентите облекчение на симптомите на Паркинсон чрез електрическа стимулация. Преди да бъде препоръчана, на пациента се извършват редица тестове, които целят да установят бъдещия ефект от стимулацията.

Повече информация можете да намерите на:
http://healthedu.eu/-4060.html











Акценти от Здравница



След онкологичната диагноза - отново в живота

След онкологичната диагноза - отново в живота

Често, когато говорим за онкологично заболяване, за диагноза и лечение, се фокусираме върху тях. Те някак ни изглеждат първият и най-ключов удар, от който зависи дали и как ще продължим....още

Зрителните нарушения са третата причина за инвалидност в света

Зрителните нарушения са третата причина за инвалидност в света

Зрителните нарушения са третата причина за инвалидност в света, сочат данни на ООН , а най-малко 2 млрд. души живеят със зрителни увреждания или слепота, като 1,1 млрд. души имат зрителни увреждания, които биха могли да бъдат предотвратени....още

Микробиом – патогени, пробиотици и пребиотици (част 1)

Микробиом – патогени, пробиотици и пребиотици (част 1)

Нашето здраве е свързано с чревната микрофлора. Тя се състои от пробиотици, неутрални микроорганизми и патогени. Не трябва да се бъркат паразити с патогенните микроорганизми....още

12 рецепти за щастие от Росица Якобс

12 рецепти за щастие от Росица Якобс

Ако можете безпроблемно да се движите, излизайте и се разхождайте поне по 1–2 часа на ден извън населеното място, където живеете. Ако сте в голям град, то при всички положения има поне един голям парк....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email