Силвия Чалъкова - водеща на Рефреш за здраве: За да сме здрави, трябва да не правим компромиси със себе си


| Прочетено Прочетено: 1031 пъти | КоменариКоментари: 0



Силвия Чалъкова - водеща на Рефреш за здраве: За да сме здрави, трябва да не правим компромиси със себе си

Визитка:
Силвия Чалъкова е журналист със 17 години опит в електронните и печатните медии. Темите от ресор „Здраве“ присъстват в цялата й работна биография. Тя е автор и водещ на предаването за здравословен лайфстайл „РеФреш за здраве” по телевизия Евроком. То е вече шест години в ефира на телевизията. Предаването получи наградата „Най-добро Лайфстайл предаване на 2022 г.“, а Силвия като водеща бе отличена с наградите: „Най-добър телевизионен водещ в отразяването на здравни и екологични теми за 2022 г.“, „Жени журналисти, отразяващи бизнеса - 2022“ (от наградите „Бизнес жена на годината – Златно токче“) и „Бяла лястовица на българската телевизионна журналистика-2022“.

Силвия е завършила магистратура по „Литература - творческо писане“ и две бакалавърски степени по Педагогика и Българска филология в СУ „Св. Кл. Охридски“, преди 4 години завършва и НСА със специалност „Фитнес инструктор“, за да постави знанията си за този спорт, който й е хоби, по местата им. Има един издаден роман „Пролуката“, майка е на две деца, а през свободното си време продължава да бъде посланик на здравословния живот.

- Силвия, как се роди "Рефреш за здраве"? Той ли е най-успешният Ви авторски продукт?
- Откакто съм започнала работа в медиите, през 2006 г., моят ресор винаги е бил основно „Здраве“. Тогава започнах работа в една здравна телевизия, монотематичната "ТВ Здраве". Бях първо сценарист, но скоро след това продуцентите прецениха, че е хубаво и да водя тогавашното предаване. Последваха години на няколко длъжности в електронните медии и печата: била съм от репортер през пишещ журналист до редактор, включително Главен редактор на първото българско Био списание. Всичките ми длъжности обаче винаги са били в сферата на здравната и лайфстайл журналистика.

Длъжността "Тв водещ" никога не ми е била цел, даже като че ли я подценявах, защото исках да правя нещо по-задълбочено и ми се струваше, че като пишещ здравен журналист имам много повече шанс да блесна с талант и знания. От малка имам интереси в сферата на здравословните практики (билки, спорт за здраве, хранителни добавки, болести. Книгата, която съм препрочитала над 10 пъти, когато бях на 10 години, беше „Болести по кучетата“).

Човек обаче никога не трябва да се самоопределя така, не трябва да се слага дори в собствените си рамки, защото не знае какво му е приготвил живота. Как се роди "Рефреш за здраве"? – Именно като изненада към мен на самия живот и като награда за дългогодишното ми усърдие в здравната журналистика. Бях през 2017 г. в телевизия Евроком за кастинг, на който ме помоли да отида дъщеря ми. Ставаше дума за предаване за деца. Отидох, но вместо да участвам в кастинг, директно ми предложиха да дам концепция за свое авторско здравно предаване.

Концепцията имаше няколко проекто имена, но всички единодушно се спряхме на името "РеФреш за здраве" – в реФреш има игра на думи и смисли, на български и английски език. Предаването стартира през декември 2017 г. в ефира на телевизия Евроком. А от тогава до сега аз съм повече от сигурна, че ролята на телевизионен водещ е моята най-успешна роля и благодаря на съдбата за този шанс.

Определено това е най-успешният ми проект, защото има свой живот вече 6 години. Аз като телевизионен водещ и предаването имаме вече няколко почетни награди. Предаването е любимо на кръг от съвременни хора, които имат много по-разгърната концепция за здравето – а именно: здравето като нов начин на живот.

Силвия Чалъкова - водеща на Рефреш за здраве

- Лесно ли се прави здравна журналистика?
- Винаги се смея, когато чуя този мит – че лесно се прави здравна журналистика. Смея се, защото в годините съм чела доста нелепи статии, пълни с информационни грешки, отправящи съвети (напълно недопустимо, когато става дума за здраве), а още толкова и дори носещи опасно съдържание, поради грешни преводи от други езици и липса на знания на самите журналисти.

Специална опасност се крие в писмените статии, когато не са консултирани от специалист. Дори интервютата си някога съм връщала да четат специалистите, в случай, че нещо не съм разбрала правилно от техните думи, за да ме поправят, преди да го пуснем в списание или сайт.

Интернет пространството е залято от лоши и опасни преводи, именно защото битува мнението, че здравна журналистика се прави лесно. Хората трябва много добре да си проверяват източниците на информация и да се доверяват само на сайтове като "Здравница", защото при вас всичко се пише според правилата на здравната журналистика.

Видят ли читателите сайт, който няма консултанти и интервюта със специалисти, да знаят, че става дума за непроверена и дори опасна информация, която би могла да застраши тяхното здраве, ако решат да изпълнят някоя препоръка.

Истината е, че е много трудно да се прави здравна журналистика – изисква се не точно да си лекар, но поне да четеш постоянно такава литература и да имаш личен интерес към темата. Що се отнася до телевизионната журналистика – тук богатият ми опит с консултанти играе много важна роля, защото аз избирам своите гости сама. Освен това спазвам и правилата на коректната журналистика – не предписваме рецепти от телевизионния екран, говорим с моите гости само за добри практики.

При мен има една особеност - аз каня и много личности и специалисти от други сфери – от изкуство до екология. Защитавам теорията, че изкуството, например, помага на хората да бъдат в баланс, а балансът на психиката води и до здраве.

Същото е за спорта и балансираното хранене, но и като цяло когато човек си е избрал професията по любов, той носи един особен заряд, носи потенциал и здраве. Всъщност, когато човек си е в правилния за него път, той има желание и да се грижи повече за здравето си – пие добавки, храни се здравословно, спортува, чисти психиката си и я успокоява с различни полезни практики и средства.

- Кога и с какво в здравната журналистика Ви е било най-трудно?
- Мисля, че едно от най-трудните за мен неща до сега е било да правя интервюта със специалисти, които нямат творческо мислене и се доверяват само на конвенционалните си знания.

Някой би казал, че в медицината няма място за творческо мислене и има само определени знания, отвъд които е невъзможно човешкото здраве да се повлияе. Но аз не мисля така, защото всеки човек е различен, има своята история, емоции, мисли, и едни и същи болести дори често пъти имат различна причина да се появят.

Ето защо да се говори праволинейно и да се въздейства само на симптомите е напълно повърхностно мислене, което не премахва причината и съответно болестите се задълбочават. Смятам, че холистичният подход е правилният, а именно човекът да се разглежда в неговата цялост – емоции, енергия, физическо тяло, душа. Такива специалисти и се стремя да каня.

- Кои са любимите Ви теми за здравето, които няма да се уморите да ги поднасяте на зрителите под един или друг начин?
- Това са темите: "Спорт за здраве", "Балансирано хранене", "Изкуството като източник на хармония за духа и тялото", "Ролята на хранителните добавки за съхраняване на здравето и младостта", "Любовта“.

- Спорт и писане на книги, това ли са начините по които търсите релакс, хармония със себе си?

- О, да, това са моите източници на хармония, но и малко повече – спортът и писането ме зареждат с жизнена енергия. Това са моите генератори на креативност, бърза мисъл, адекватност при изпълнение на битовите задачи, които никой не ги обича. Но тези генератори успяват да внесат дори и в битовизмите творческа енергия и да ги превърнат в забавление.

Освен това човек, който спортува и твори има много ендорфини (хормоните на щастието), които не ти дават шанс да изпаднеш в депресия и черногледство. Аз винаги намирам положителната гледна точка по всяка тема.

Силвия Чалъкова - водеща на Рефреш за здраве

- Представете ни следващото си предаване.
Очаквайте в "Рефреш за здраве" разговор по темите:

Организаторът на събития и дизайнер Красимир Недялков за наградата, която ми връчи: „Бяла лястовица на българската телевизионна журналистика-2022“. И какво ново да очакваме от него.

Дермо печат за стрии – козметикът Анелия Талиб ще покаже трета процедура с дермо печата, този път за премахване на стрии.

Накрая в рубриката "Екскурзия за рефреш" травъл влогърката Зори Зуз ще ни заведе на любима своя дестинация, идеална за този месец.

- Как се виждате след 10 години?
- Виждам се с по-дълго като времетраене предаване, с по-разгърната концепция; стояща като патрон и двигател на няколко обществено полезни каузи; с още две издадени книги, едната - стихосбирката, която почти съм подготвила; като мотиватор на млади хора да спортуват и да следват мечтите си.

- Каква е рецептата да сме здрави днес, а също и за творческо дълголетие?
- Изпитаната ми рецепта е много простичка, мисля, че всеки може да я изпълни: за да сме здрави, трябва да не правим компромиси със себе си.

Това означава да се насочим към професия, за която мечтаем и после да направим всичко възможно да я работим. Доказано е, че работата по любов води до живот, в който не работиш и един ден, защото тази работа е твоята любов и страст, а не тежест, не сизифов камък.

И другата част от рецептата ми е по отношение на партньорските отношения – да се избира партньор по любов, но много важно е да е по взаимна любов. В бързане да не изпуснем младостта, често пъти допускаме грешки, избирайки компромисен партньор. С опита си видях колко е важно да имаме до себе си сродна душа. Само взаимната любов и подкрепа от двамата партньори един към друг води до хармония. А има ли любов, тя е генераторът на здраве и творческа енергия.











Акценти от Здравница



След онкологичната диагноза - отново в живота

След онкологичната диагноза - отново в живота

Често, когато говорим за онкологично заболяване, за диагноза и лечение, се фокусираме върху тях. Те някак ни изглеждат първият и най-ключов удар, от който зависи дали и как ще продължим....още

Зрителните нарушения са третата причина за инвалидност в света

Зрителните нарушения са третата причина за инвалидност в света

Зрителните нарушения са третата причина за инвалидност в света, сочат данни на ООН , а най-малко 2 млрд. души живеят със зрителни увреждания или слепота, като 1,1 млрд. души имат зрителни увреждания, които биха могли да бъдат предотвратени....още

Микробиом – патогени, пробиотици и пребиотици (част 1)

Микробиом – патогени, пробиотици и пребиотици (част 1)

Нашето здраве е свързано с чревната микрофлора. Тя се състои от пробиотици, неутрални микроорганизми и патогени. Не трябва да се бъркат паразити с патогенните микроорганизми....още

12 рецепти за щастие от Росица Якобс

12 рецепти за щастие от Росица Якобс

Ако можете безпроблемно да се движите, излизайте и се разхождайте поне по 1–2 часа на ден извън населеното място, където живеете. Ако сте в голям град, то при всички положения има поне един голям парк....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диабор - капки за регулиране на кръвната захар Диабор - капки за регулиране на кръвната захар

Диабор е натурален продукт за регулиране на кръвната захар. Диабор не съдържа никакви токсични вещества, консерванти или оцветители....


Цена: 9.90 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email