За светa на пчелите, кой мед е истински и как се развива една пчелна ферма у нас


| Прочетено Прочетено: 1402 пъти | КоменариКоментари: 0



За светът на пчелите, кой мед е истински и как се развива една пчелна ферма у нас

Братята Енчо и Добромир Еневи от Бий голд (Bee Gold) в първо интервю за "Здравница".

Пчелите се отглеждат от братята Енчо и Добромир Еневи. Само те двамата се грижат за тях и предлагат мед само от собствени пчелини. Пчелините са 25, всеки с малко на брой кошери, разположени са в радиус от 30 км по поречието на две реки до гръцката граница. Кристина Енева, съпругата на Енчо се занимава с продажбите, брандинга/дизайна на продукта и маркетинга.

- Защо решихте да се занимавате с пчеларство? Представете вашия пчелин.
- В началото (през 2004 година) всичко започна като хоби. По образование съм програмист и по онова време със съпругата ми се занимавахме с изработка на уеб сайтове. Дългите нощи пред екрана и седенето на едно място идваха в повече, а аз съм свикнал с живот на село (където съм отраснал), сред природата.

Един възрастен пчелар от моето село ме въведе в пчеларството и започнах с един кошер, останал наследство от дядо ми. Пчеларството ме увлече – кошерите станаха няколко, пчелинът се разрасна, към работата се включи и брат ми Добромир. Лека- полека изоставих работата пред компютъра и с годините се отдадох изцяло на отглеждането на пчели, които тогава се намираха близо до родното ми село и бяха достигнали внушителна бройка.

В един момент агресивното земеделие започна да нанася големи вреди върху пчелите и добивите – пръскане с препарати, изсичане на гори, унищожаване на естествената паша с хербициди…В търсене на изход от ситуацията решихме да преместим кошерите „на другия край“ на България, а именно – в източните Родопи. Твърдо бяхме решили да добиваме наистина чист, качествен мед, истински природен продукт…а този район е повече от подходящ за целта. Понастоящем пчелините ни се намират в райони от Натура 2000, под Ивайловград, в непосредствена близост до гръцката граница. Разположени са в гори, по поречието на две реки, далеч от всякакво земеделие, а на повечето места дори няма обхват на мобилните оператори. Пчелите отглеждаме двамата с брат ми, който се установи да живее там, а аз пътувам от Велико Търново, където живея със семейството си. С бранда, дизайна и рекламата на продуктите ни се занимава съпругата ми, която преди работеше като графичен дизайнер.

- Какво не знаем за света на пчелите?
- Много неща…старите пчелари казват, че знанията ни са около 15%. Ако трябва да разкажем всичко, няма да ни стигне цял ден . Дори и тези, които твърдят, че са много опитни и запознати с пчелите, винаги остават изненадани в някакъв момент.

Пчелното семейство е сложен и съвършен организъм…много пъти сме наблюдавали как се защитават и убиват стършели. В горите, където са пчелините ни, има и семейства, заселени в хралупи, които си живеят много добре без никаква човешка намеса, както е било преди хората да ги „опитомим“.  Пчелите са много устойчиви и адаптивни същества, но за съжаление ние, хората, с агресивното си въздействие върху природата им създаваме много проблеми в последно време…като се добавят и промените в климата, нещата стават още по-сложни.

- Как да познаем истинският мед, дайте съвети.
- Най-вече по вкуса и аромата. При директни продажби (фермерски пазари), ние винаги предоставяме на клиентите възможност да опитат меда и сами да се убедят в качествата му. Общуването с пчеларя (при възможност) също е важно и може да ви подскаже много. Иначе, без опитване, може да прецените консистенцията в буркана – дали е гъст, или твърде течен…в зависимост от вида и кога е добит, дали е налична характерната за истинския суров мед кристализация.

Някои видове мед кристализират по-бавно, а чистата акация не кристализира повече от година, до две. Но ако медът не е от този вид и не е съвсем пресен, то трябва да има налична кристализация. В противен случай, или има примеси, или е загряван, което е нежелателно и нарушава ползите му за здравето. Също така, може да се направи лесен тест с вода – истинският мед много трудно се разтваря във вода, ако се разтвори почти веднага, то имате работа с друг продукт, но не и пчелен мед.

- Казват, че напоследък пчелите умират, при вас как …
- При нас проблем с пръскания и мобилни клетки няма. Единствено опаразитяването  с акари при пчелите е това, с което се налага да се борим, тъй като в гористите райони акарът има благоприятни условия за развитие.

Липсата на прашец (белтъчна храна) в полските райони е съществен фактор за смъртност, но при нас изобилства от цъфтяща дива растителност, така че в това отношение сме облагоприятствани.

Истината е, че смъртността при пчелите се влияе от много фактори и най-вероятно положението ще се влошава. Най-добре е  пчелите да се отглеждат по възможност в местности далеч от земеделие, от села, градове и прочее…за да се избегнат някои проблеми и най-вече за да се добива наистина чист мед. Всичките ни пчелини са био сертифицирани и де факто отговарят на всички условия за това.

- Има ли специфики пчеларството в района?
- Всичко е много различно – има много трудности и предизвикателства. Теренът е труднодостъпен, налага се използването на високопроходими автомобили, няма инфраструктура, или е в много лошо състояние. Има много стършели и всякакви други насекоми, отровни змии, а през лятото е адска жега…През зимата белки и други животни мародерстват из пчелините. Засега мечки няма, но пък диви прасета, вълци се срещат. Понякога реките излизат от коритата си, заливат кошери.

Общо взето отстрани изглежда много красиво и почти романтично-диво, но само ние си знаем колко усилия ни коства…определено не е нещо, което повечето хора биха могли да понесат. Все пак дори и в най-усилното време отделяме минути през почивката да се насладим на удивително красивата природа по тези места. Правим и снимки, за да видят хората какви чудни места съществуват в нашата Родина. Берем си и билки, и гъби, по тези места изобилства с природни дарове.

- Каква бе като година 2021 –  добив на мед, отглеждане? 
- Да кажем, че беше добре, но не твърде. В източните Родопи често вали през пролетта и лятото. Близостта с Бяло море (50 км по въздух) дава своето отражение на климата. Понякога дадена паша, например от мащерка, или драка, се проваля заради многото дъждовни дни. После става много горещо – над 40 градуса, което също не е добре за медосбора.

Тази година билковият ни мед беше малко и бързо се изчерпа. Понастоящем предлагаме два вида – горски билки с мана, който пчелите събраха в началото на лятото и чист манов мед от дъб от пчелините с надморска височина 400 м.

- Може ли да се даде прогноза за 2022- кога си личи каква ще е годината за пчелите?
- Общо взето не – всяка година си е за себе си и е изненада до последния момент. При нас няма технически култури с определен период на засаждане и цъфтеж…всичко е в ръцете на природата, а ние само помагаме на пчелите.

Всеки път имаме надежда, че ще е добра…но в крайна сметка изненади са възможни, и то не винаги приятни. Пчеларството е труден занаят, особено в днешно време, затова трябва да сме благодарни за всеки килограм от този изключително чист и вкусен мед.

- Кой мед е най-полезен- билков, акациев, манов, манука, липа...?
- Всеки мед е полезен, стига да е истински, чист и суров. За суров се счита мед, който е непреработен, не е преминавал през твърде щателна филтрация, пастьоризиране (загряване) и друга обработка.

Другото най-важно нещо е произходът – тъй като дори и непреработен и суров, медът от технически култури, обработвани с хербициди и пестициди, няма ползите на меда от дива растителност. Няма да крия нашите предпочитания и те са за билковия и мановия мед – билковият мед съчетава ползите от много растения в едно (при нас те са мащерка, дива салвия, риган, ценната билка памуклийка и много други, вкл. диви орхидеи).

А мановият мед е особено ценен за здравето, знаете, че се използва с терапевтична цел при множество заболявания, освен това има особен вкус и почитателите на гурме храните също го харесват. Освен това е рядко срещан – само в райони със средиземноморски климат и подходяща растителност. Манов мед се добива и в Гърция, Испания, Турция и Италия – в Европа този вид мед е много скъп заради оскъдното му количество и терапевтични свойства.

Има и манов мед от иглолистни, който е с изключителни свойства, но се добива предимно в Гърция и Турция. Важно е да се отбележи, че той няма нищо общо с т.нар. „боров мед“, под което название в България се предлага сладко от варени в захарен сироп борови връхчета, и който няма нищо общо с пчелите.

Акациевият мед има лек аромат и нисък гликемичен индекс, предпочитан е за деца и от хора, които търсят ненатрапчив вкус. Липовият има силно изразен вкус, често се използва при простудни заболявания.

При нас в източните Родопи сме добивали и мед от мащерка, който също е много полезен и ценен по света (един от най-популярните и търсени видове в Европа е гръцкият мед от мащерка).

Медът от манука е известен почти като панацея – приписват му се чудодейни свойства, част от които действително притежава. Но и там следва да се има предвид, че има различни видове по качество и произход, като най-добрите са на изключително висока цена. Тя се диктува не само от качествата му, а и от начина на добиване – кошерите се спускат понякога с хеликоптер на диви и труднодостъпни места в Нова Зеландия.

- Изкушени ли сте да отглеждате някои от по-екзотичните видове мед- напр. от лавандула, от глухарче...?   
- Ние добиваме мед само от растения, които се срещат в районите на пчелините ни. Както вече споменах, там, в горите няма насаждения от технически култури, следователно мед от лавандула няма как да добием.  Което е дадено от дивата природа в района, това предлагаме и на хората – нито повече, нито по-малко. Затова и при нас няма ясно разграничени видове монофлорен (от един вид растения) мед.
Нашият мед е от т.нар. по света forest honey (горски мед), с всички ползи произтичащи от това. Какво по-добро от ароматен и богат горски мед от диви растения? А за мановия сме изключително благодарни, че се среща при нас, защото качествата му превъзхождат в пъти тези на повечето видове мед. В този смисъл, медът, които предлагаме със сигурност е по-рядко срещан от лавандула, а клиентите ни го ценят високо не само по вкусови показатели, а и по здравословни ползи. Само по себе си, мястото, където се намират пчелините е достатъчно „екзотично“ – няма земеделие, няма хора, климатът и растителността са коренно различни, наистина е „Дива гора“ (както неслучайно е името на марката ни).

- Има ли тайни в съхранението на пчелния мед?
- Медът трябва да се съхранява много добре затворен и далеч от слънчева светлина. Добре е да не се загрява повече от 30 градуса, ако изобщо. Ние не предлагаме декристализиран мед, само натурален и съветваме клиентите си да го консумират по този начин, ако искат да получат всички ползи от него. Естествено, той е минал всички необходими лабораторни анализи и показателите му са повече от удовлетворяващи.

- Какво бихте казали в заключение?
- Миналата година изпратихме мед за London International Honey Awards  и спечелихме златно отличие за мед от горски билки и мана от дъб. Наградите се присъждат след дегустации „на сляпо“ от международно жури и предоставени лабораторни анализи.

Освен, че добиваме мед, също и „даваме“ нещо на природата по тези места – опрашването от пчелите помага за биоразнообразието в района, което и без това е впечатляващо. Там има много защитени и ендемични видове, които е важно да се запазят. Мястото е често посещавано от ботаници, които и досега намират нови и непознати растения, а също и от орнитолози от България и чужбина.

Едно интервю на Светлана Желева











Акценти от Здравница



След онкологичната диагноза - отново в живота

След онкологичната диагноза - отново в живота

Често, когато говорим за онкологично заболяване, за диагноза и лечение, се фокусираме върху тях. Те някак ни изглеждат първият и най-ключов удар, от който зависи дали и как ще продължим....още

Зрителните нарушения са третата причина за инвалидност в света

Зрителните нарушения са третата причина за инвалидност в света

Зрителните нарушения са третата причина за инвалидност в света, сочат данни на ООН , а най-малко 2 млрд. души живеят със зрителни увреждания или слепота, като 1,1 млрд. души имат зрителни увреждания, които биха могли да бъдат предотвратени....още

Микробиом – патогени, пробиотици и пребиотици (част 1)

Микробиом – патогени, пробиотици и пребиотици (част 1)

Нашето здраве е свързано с чревната микрофлора. Тя се състои от пробиотици, неутрални микроорганизми и патогени. Не трябва да се бъркат паразити с патогенните микроорганизми....още

12 рецепти за щастие от Росица Якобс

12 рецепти за щастие от Росица Якобс

Ако можете безпроблемно да се движите, излизайте и се разхождайте поне по 1–2 часа на ден извън населеното място, където живеете. Ако сте в голям град, то при всички положения има поне един голям парк....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое - сух екстракт при запек Алое - сух екстракт при запек

Алое - сух екстракт на капсули притежава благоприятен ефект при хроничен запек. Продуктът не предизвиква привикване и няма странични ефекти....


Цена: 9.00 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email