Седемте чакри: Седем точки на силата


| Прочетено Прочетено: 246 пъти | КоменариКоментари: 0



Седемте чакри: Седем точки на силата

Според йога освен материалните органи на нервната система, съществува и енергийна система. Тя е аналогична по своята система и по функциите си на нервната. Това сходство се дължи на факта, че тя също през цялото си тяло и с нея са свързани малки и големи проводящи пъгища. Големите нервни центрове в тялото се наричат сплитове. Техните еквиваленти са енергийните чакри - центрове на концентрирана сила. Нервната система провежда милиарди импулси, за да поддържа тялото в нормално състояние, енергийната -осъществява връзката между вселенския разум и човека. За разлика от нервната система, енергийната излиза извън пределите на тялото. Аурата, или енергийната обвивка на тялото, наречена още биополе, обвива тялото. Съществуването на биополе е доказано от съвременната наука.

Енергийната система на човека е своеобразна енергийна мрежа, която пронизва цялото тяло. Тя го снабдява с енергия и осигурява жизненост на ума.

В енергийната система са разположени чакрите - енергийни центрове, които представляват концентирарани вихри от енергия. В тялото има много участъци, където енергията се концентира, но главните сплитове на разпределяне на енергията по цялата енергийна система са 7-те чакри.Те работят съвместо и когато са в равновесие и хармония, тялото и умът са здрави, изпълнени с жизненост и уравновени.

7-те чакри - центрове на енергийната система на човека

Първа чакра /Муладхара/ е разположена в основата на гръбначния стълб, в точката между ануса и половите органи. Енергията, протичаща през този център, е плътна, жизнена и мошна. Тя отговаря за оцеляването и е свързана с инстинкта ни за самосъхранение. Най-древната част на мозъка ни се управлява от тази чакра. Тя влияе на енергийната система както продълговатият мозък на нервната. Муладхара е разположена в основата на гръбначния стълб и е своеобразния корен на съзнанието. Първоначалните функции на тази чакра са оцеляване, придвижване на жизнената енергия, отстраняване на препятствията. Съотвестват й вътрешните органи дебело и право черво. Жлезите с вътрешните секреция, свързани с нея, са надбъбреците, главният нервен център са нервните сплитове в опашната кост и поясният отдел на гръбначния стълб.

Втората чакра /Свадхидщхана/  е разположенана гръбначния стълб на нивото на половите органи. Свадхидщхана се асоциира с творчеството и създаване на потомство. Творчеството може да се проявява в най-разнообразни дейности. Сексуалната енергия е основата на всеки акт на човешка дейност и на себеизразяването. Това е творческа сила, която се простира извън пределите на сексуалната активност и обхваща мисленето, емоциите, поведението. Енергията на втората чакра на практика пронизва всичко, с което се занимаваме, с което се занимаваме, тя лежи в основата на творчеството и на висшия екстаз.

От вътрешните органи й съответсват дебелото черво, пикочния мехур, половите органи и бъбреците. Жлезите с вътрешна секреция, свързани с нея, са половите. Нервният център, който кореспондира с 2 чакра , са простатния сплит при мъжете и уретро-вагиналният-при жените.

Третата чакра, наречена Манипура, е разположена на нивото на слънчевия сплит. Тя е център на Аза, на индивидуалното съзнание, личната сила и източник на волята. Тази чакра ни подтиква да се самоутвърждаваме, помага ни да приемаме предизвикателствата на живота, дарява ни с лично обаяние. Нейни функции са волята, силата на личността, а на телесен план - преработването и усвояването на хранителни вещества.

Вътрешните органи, който й съответстват, са черният дроб, далакът, стомахът, тънкото черво. От жлезите с вътрешна секреция с 3-та чакра е свързана застомашната жлеза. Нервният център, който й съответства, е слънчевият сплит.

Четвъртата чакра /Анахата/ е в точката от гръбначния стълб, която се намира срещу центъра на гръдната кост. Смята се, че в тази точка се фокусират любовта и състраданието. В тази чакра човешкото съзнание излиза извън концентрацията върху себе си и постига разширено осъзнаване на връзката си с останалия свят. Анахата е централна спрямо останалите, лежи между 3 нисши и 3 висши чакри. Тя е място за съзнателно преодоляване влиянието на низшите чакри, съсредоточени върху оцеляването, възпроизвеждането и самоутвърждаването на индивида,и осъществява прехода към висшите чакри. Енергията, която протича в тази 4-та чакра, е насочена отвъд личното оцеляване към отчитане и уважение на потребностите на другите. Тази чакра ни дава способност да изпитваме любов, състрадание, подобрява функциите на имунета, и сърдечно-съдовата и дихателната система. Органите, които й съответват, са сърцето и белите дробове. От жлезите с вътрешна секреция, който отговаря на местоположениетой, е сърдечния сплит.

Петата чакра /Вишудха/ е разположена на гръбначния стълб точно зад централната част на гърлото. През нея протича енергия, която осигурява способностите за общуване, творчество и себеизразяване. Силата на тази чакра се проявява най-ярко в речевата активност. Когато тя е добре развита, човек може да говори ярко и убедително. Всички видове творческа дейност, чрез която изразяваме нещо, лежащо дълбоко вътре в нас, са подвластни на тази 5-а чакра. Когато тя е силна, това, което изразяваме, е драматично, мощно и задълбочено. Нейните функции са висшето творчество и комуникацията. Тъй като е свързана с общуването, съответстват й гласните връзки. От жлезите с вътрешна секреция с 5-а чакра е свързана шитовидната жлеза. Нервният център, с който си кореспондира, е фарингиалният сплит.

Шестата чакра /Аджина/ се намира зад основата на носа между веждите и е в центъра на главата. Тя е известна още като трето око или окото на мъдростта. В нея е разположен центърът на висшия разум.Третото око е център на интуицията, вътрешния взор, насочван към мъдростта и задълбоченото разбиране за силите, които играят главна роля във всяка ситуация. Когато третото око е отворено, човек може да вижда миналото, настоящето и бъдещето.Вътрешният орган, който съотвества на 6-ата чакра,е мозъкът. Жлезата с вътрешна секреция, свързана с нея, е хипофизата.

Седмата чакра /Сахасрара/ е разположена на темето и е център на космическото съзнание, което представлява абсолютното осъзнаване и обединяване на творческата сила на вселената. Пробуждането на тази чакра потапя човека в състояние на пълна себереализация, свобода , мъдрост, интуиция и радост. Това е състояние на просветление. Вътрешният орган, свързван с тази чакра, е мозъкът. От жлезите с вътрешна секреция й съответства пинеалната жлеза.

Енергийната система на човеке верига по която се движи енергията в нас. Тя има различни имена в различните култури: китайците я наричат чи, или ци, японците - ки, а индийските йоги говорят за кундалини. Кундалини е първичната енергия, която вдъхва живот на всеки от нас.











Акценти от Здравница



Семейно консултиране – метод, все по-често търсен в криза

Семейно консултиране – метод, все по-често търсен в криза

Всяко семейство, всяка връзка, по своята същност са едно малко и уникално общество и като всяко общество; има своите периоди на трудности, проблеми и кризи....още

Как да установите дали страдате от бърнаут?

Как да установите дали страдате от бърнаут?

В работата, във взаимоотношенията, в любовта, раздаващите ресурсите и енергията си навред, хора са изложени на висок риск от емоционално, психическо, а при неглижиране на симптомите - и физическо "прегаряне"....още

Домашен билков мехлем с кокос отпушва носа

Домашен билков мехлем с кокос отпушва носа

Чувстваме се настинали, с дрезгав глас, втриса ни... Кога да пием само чай, кога да правим инхалации и гаргари, кога вана за краката?...още

Седемте чакри: Седем точки на силата

Седемте чакри: Седем точки на силата

Според йога освен материалните органи на нервната система, съществува и енергийна система. Тя е аналогична по своята система и по функциите си на нервната....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email