Не подценявайте дренките в есенно-зимния сезон!


| Прочетено Прочетено: 156 пъти | КоменариКоментари: 0



Не подценявайте дренките в есенно-зимния сезон!

Дрянът е един от най-широко разпространените и най-популярни храстове у нас.Узрява през август-септември. Дренките се берат щом придобият естествения си червен цвят, без да се чака да омекнат и потъмнеят. Трябва да се берат с дръжчиците. При беритбата, тъй като плодовете никога не узряват едновременно, се забелязват 3 вида: неузрели, зрели и презрели. При сушене никога не ги измивайте, защото бързо плесенясват и се развалят.

Месестата част на дренките съдържа много захари, органични киселини, пектинови вещества и витамин С. Интересното е, че сушените плодчета загубват витамин С, въпреки, че стипчивият вкус изчезва, а също и запазват хубавия си външен вид.

Дрянковото /костилковото/ масло е светложълто, бързо съхне и е с високо съдържание на ненеситени мастни киселини / линолова, олинова и др./То има добри вкусови качества, може да се ползва и за храна, но поради високата му съхливост се използва предимно за техвически цели.

Дренковите плодове съдържат много калий и са подходящи за голям спектър заболявания- сърдечно-съдови проблеми, чернодробни, бъбречни, както и при заболявания, свързани със задържане на течности в организма. при анемии, които се дължат на желязна недостатъчност.

Дренките повлияват добре и на алкалко-киселинния баланс на организма. Много полезно е и дренковото вино, подобно на шипковото, пише в книгата" Горските плодове. Храна и лекарствено средство" /колектив/.

Изпечените и смлените ядки са много подходящи за направата на кафе, което има приятен ванилоподобен вкус.

В народната медицина дренките се използват като запичащо средство при диарии. Те действат още слабо антисептично, кръвоспиращо и действат леко охлаждащо при висока температура.

От дренки стават прекрасни конфитюри, желета, мармалади, а също и оцет.

Рецепта 1: Отвара/чай от дренки
5-10 грама сухи плодчета се накисват в 250 мл.студена вода и се сваряват. Дозата е за 1 ден, 1-2 пъти прием.

Рецепта 2
Плодчетата се изстискват и се прецеждат през марля. Получава се витаминозен сок. Ако се пие неподсладен, действа затягащо. Може да се подслади с мед/захар.

Рецепта 3: Отвара от сушени дренки

Вземат се 50 гр. сушени дренки и се пускат в кипяща вода/ 1 литър/. Оставя се да се охлади и тогава се прецежда. Става прекрасно разхладително и възкисело питие.

Рецепта 4: Компот от дренки
Вземат се 250 гр. плод, който се изсипва в предварително врелия 10 минути захарен сироп /200 гр. захар в 750 мл. вода/. Плодовете врят, докато омекнат. Компотът може да се приготви и от сушени плодове. Поднася се студен.

Рецепта 5: Мармалад от дренки
Вземат се 2 кг. плодове, изчистени от костилките и се варят, докато се сгъсти, като се бърка непрекъснато. Тогава се слага захарта /750 мг./ Разбира се, че е готов мармаладът, когато след разбъркване с лопатката остават бразди по дъното на тавата или на тенджерата/. Прибира се още топъл в буркани. Щом мармаладът изстине, всеки буркан се покрива с двоен целофан, намокрен със студена вода, и се връзва. Държи се на тъмно и хладно място.











Акценти от Здравница



42% от младите хора у нас са изложени на висок риск от алкохолна зависимост

42% от младите хора у нас са изложени на висок риск от алкохолна зависимост

Младите хора у нас /15-19г./ припознават марихуаната като примамливо наркотично вещество, а 42% от тях са изложени на висок риск от алкохолна зависимост....още

25 г. от първата кохлеарна имплантация у нас

25 г. от първата кохлеарна имплантация у нас

Първата кохлеарна имплантация в България е извършена на 16 юни 1999 г. в УМБАЛ Царица Йоанна – София. Тази операция бележи значителен напредък в лечението на глухотата в страната....още

Още за полезните свойства на орехите (рецепти)

Още за полезните свойства на орехите (рецепти)

Ореховите ядки са истински, естствени концентрати на белтъци и мазнини. Към тях се добавят още дъбилни и багрилни вещества, както и минерални соли. Особено голямо е количеството на калиеви, фосфорни, магнезиеви, железни соли....още

Менопаузата може да влоши здравето на зъбите

Менопаузата може да влоши здравето на зъбите

Един по-малко известен "страничен ефект", свързан с този период от живота на жените, може да е влошаването на здравето на зъбите, предупреждават специалисти....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Колакен МАКС - формула за здрави стави Колакен МАКС - формула за здрави стави

Колаген Макс съдържа колаген, глюкозамин, хондроитин, МСМ и хиалуронова киселина. Мощна и ефективна формула за здрави стави....


Цена: 37.80 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email