5 вида упражнения за контрол на емоциите


| Прочетено Прочетено: 318 пъти | КоменариКоментари: 0



5 вида упражнения за контрол на емоциите

Съветите са на Полина Василева, психолог и психотерапевт в София. Eдин от най-добрите психотерапевти, провеждащ сесии на български, руски и английски език.

Справете се с емоциите
Емоциите са хубаво нещо. Те правят живота ни по-ярък, по-интересен и наситен. Но понякога те надделяват и тогава ... тогава ставаме много слаби и не можем да се противопоставим на онези, които се изправят срещу нас.

Естествено сте забелязали, че описанието практически на всеки метод за психологическа и емоционалма защита започва с думите: бъдете спокойни, хладнокръвни, не се поддавайте на емоциите си. Става ясно, че вашето спокойствие зависи от това колко добре се контролирате и умеете ли бързо да се овладеете

Точно за това говорим.

Има твърде много упражнения, които позволяват да си възстановите нарушения душевен покой, да заключите гнева, обидата и другите негативни емоции.

Ще посоча моите любими сред тях. Може би точно те ще бъдат подходящи и за вас. А ако не, със сигурност ще намерите „вашите“ в други полезни книги.

При всички случаи, непременно го направете! Ако ежедневно тренирате, ще се научите буквално за няколко секунди да възстановявате хладнокръвието си, да оставате невъзмутими и способни за "битка".

Вариант едно:
Огледайте се около себе си и намерете някой предмет, който извиква у вас положително чувство. Това може да бъде, например, нечий дневник, цвете, картина на стената. Опитайте се да усетите  кожата на страниците, костите на човека от картината, уханието на цветето и т.н. Изпълнете се с усещането за покой, свойствено за този предмет.

След това се опитайте да погледнете на нещата през неговите "очи“.

Огледайте всичко, намиращо се в стаята, в която се намирате. Обърнете внимание на хората, които са до вас. След известно време ще почувствате как безметежността и сигурността, присъщи на този предмет, се предават и на вас. Ще ви се стори, че от гледна точка на предмета текущата ситуация няма да изисква някакви притеснения и тревоги. Фиксирайте в себе си това усещане и се върнете в реалността. Вече сте готови да отблъсквате неприятните емоции, идващи от чужди думи, действия, атаки.

Вариант две:
Спомнете си дали сте имали желание, когато избухнете, да хвърлите по някого предмет или да плиснете в лицето му чаша вода? А може би фантазията ви е още по- богата? Реализирайте я напълно следващия път, когато ви извадят от релси. Само не мислете, че ви призовавам да хвърляте вещи и да правите локви. Моята цел е да събудя въображението ви! Представете си: вие викате на нападащия всичко, което мислите за него, а накрая запокитвате по него ... какво? Избирайте сами — парчета кал, развалени яйца, пепелника. Уверявам ви, че ви е гарантирано намаляване на емоционалното напрежение.

Вариант три:
Постъпете със своята емоция по следния начин. За десетина секунди се потопете в нея, почувствайте нейната острота, засилете усещането, стигайки до абсурд. Нека всичко бъде толкова нелепо хиперболизирано, че да ви се прииска да се засмеете. Например,ако са ви обидили, започнете да се оплаквате: „0, бедният аз, нещастният! Колко лошо постъпиха с мен тези гадни хора“ и т.н. Не забравяйте, че това упражнение е вътрешно и когато го изпълнявате, трябва да запазите невъзмутим вид.

Впрочем понякога клоунското избухване на емоции, изхвърлени навън, помага за туширане на напрежението. Важно е само да разбирате в коя ситуация можете да използвате този „външен“ метод, и в коя - не.

Вариант четири:
 Усетете негативните емоции, които ви преизпълват буквално на физическо равнище. Почувствайте как бушуват съвсем близо до повърхността на гръдния кош. А сега визуализирайте в себе си голям валяк, който бавно се движи нагоре надолу и мачка безпощадно всичко лошо, което е заляло душата ви. Спасявайки се, то излиза навън и бяга през глава.

Вариант пет:
Представете си, че човекът, който ви провокира е малко, капризно, лигаво дете. Всичко, което прави, е нелепо, неправилно, дори глупаво. Той тропа с крака, опитвайки се да постигне и извади нещо отрицателно от вас.

Ала след като не получи своето „бонбонче", започва да мрънка, да плаче, да се търкаля по пода и да блъска по пода с играчката си.
Е, нима можете да се сърдите или да се обиждате на подобно незряло същество?

Всичко това е по-скоро забавно, отколкото неприятно. Отпуснете се и се усмихнете на това „дете“.

Вие вече не се страхувате от него, вече сте спокойни.

Контакти с Полина Василева:
личен уеб сайт: www.psihologsofia.com
e-мейл: info@psihologsofia.com
тел.: 0878 906 331
Фейсбук: https://www.facebook.com/psyhologsofia/
Инстаграм: psychologist_vasileva_polina











Акценти от Здравница



Какво да правим при попадане на вода в ухото?

Какво да правим при попадане на вода в ухото?

Попадането на вода в ухото, която причинява заглъхване, е един от най-често срещаните проблеми през лятото. От него страдат най-вече децата, които плуват, гмуркат се, скачат във водата и по този начин в слуховия орган навлиза течност....още

Защо е важно да поставяме лични граници в общуването с другите?

Защо е важно да поставяме лични граници в общуването с другите?

В тази статия ще изследваме осемте основни граници, които силните, стоически хора винаги установяват в живота си. Това не са твърди правила, а гъвкави насоки, които да ви помогнат да се ориентирате в бурните води на живота....още

Как да предотвратим на инфекции на уринарния тракт?

Как да предотвратим на инфекции на уринарния тракт?

Пиенето на достатъчно течности е един от най-добрите начини да се предпазите от УТИ. Добрата хидратация помага за отмиването на бактериите от пикочните пътища, преди те да са успели да причинят инфекция....още

Защо наричат къпината - Tитанска кръв?

Защо наричат къпината - Tитанска кръв?

Къпиновият плод е богат на калиеви, калциеви и магнезиеви соли. Поради високото калиево и ниското натриево съдържание той е добро отводняващо, хранително и лечебно средство....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Колакен МАКС - формула за здрави стави Колакен МАКС - формула за здрави стави

Колаген Макс съдържа колаген, глюкозамин, хондроитин, МСМ и хиалуронова киселина. Мощна и ефективна формула за здрави стави....


Цена: 37.80 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email