Безплатни очни прегледи за глаукома в ИСУЛ от 11 до 15 март 2024 г.


| Прочетено Прочетено: 328 пъти | КоменариКоментари: 0



Безплатни очни прегледи за глаукома в ИСУЛ от 11 до 15 март 2024 г.

Клиниката по офталмология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ организира безплатни очни прегледи за глаукома от 11 до 15 март 2024 г. Те ще се провеждат от 13:00 до 15:00 часа на втория етаж в Клиниката по очни болести.

Задължително е предварително записване на тел. 02/ 94 32 262 (в делнични дни между 13:00 и 15:00 часа).

Прегледите ще включват измерване на вътреочно налягане с въздушен тонометър и оглед на очното дъно. Рецепти за очила не се планира да се изписват. При необходимост от по-задълбочени инструментални изследвания /компютърна периметрия или оптична кохерентна томография/, пациентите могат да се хоспитализират по клинична пътека в планов порядък.

Прегледите ще се извършват от опитни специалисти от Клиниката по офталмология (повече за тях по-долу):
11.03.2024 д-р Нора Великова
12.03.2024 д-р Наталия Боцевска
13.03.2024 д-р Мая Карагеоргиева
14.03.2024 д-р Иванова
15.03.2024 д-р Мирела Петрова - Силяновска

От 11 до 16 март 2024 отбелязваме Световната седмица за борба с глаукомата. Глаукомата е група от дегенеративни заболявания, обединени от един общ признак – прогресивно  и типично увреждане на зрителния нерв и зрителното поле. Тя е втората причина за слепота в световен мащаб след катарактата и първа сред по-възрастните хора. Един от основните „виновници“ за възникването й е повишеното вътреочно налягане, което, когато е много високо, уврежда необратимо очния нерв и човек губи зрението си.

Един на всеки 200 човека над 40-годишна възраст и всеки 8-ми над 70 години развива глаукома. Тя може да засегне и двете очи и води до необратим слепота. Съвременната медицина може да спре или забави процеса, но не и да го върне обратно. В повечето случаи болестта протича безсимптомно – половината от засегнатите изобщо не подозират, че имат такова заболяване. Засяга по-често жени.

Лечението включва редовни медицински прегледи, за да се следи нивото на вътреочното налягане, дефектите в зрителното поле и промените в диска на зрителния нерв. При начална глаукома вътреочното налягане се контролира с локални медикаменти /очни капки/, а в по-тежките случаи се прилага лазерна, миниинвазивна или конвенционална хирургия, които се извършва успешно в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Офталмолозите от Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, които ще провеждат безплатните прегледи:

Д-р Нора Великова, FEBO, e асистент към Катедра Спешна медицина на МУ-София и офталмолог в Клиниката по очни болести на ИСУЛ. Д-р Великова има специалност по очни болести и професионална насоченост към миниинвазивна и конвенционална хирургия при глаукома, дренажни импланти за глаукома, очен травматизъм, естетична и реконструктивна хирургия на клепачи, обща офталмология.

Специализирала е във водещи центрове в Австрия, Испания, Ирландия, Швейцария, Португалия.

През 2022 г. тя беше отличена със специалната награда „Млад учен” на Българското глаукомно дружество. Наградата бе връчена за представянето на резултатите от иновативна за България миниинвазивна антиглаукомна операция - гониотомия с Kahook Dual Blade.
Членува в Българското глаукомно дружество, Българско дружество по офталмология и Европейското дружество на по катаракта и рефрактивна хирургия.

Д-р Мая Карагеориева, FEBO, завършва МУ-София през 2007 г. През 2013 г. придобива специалност по офталмология, а през 2014 година получава и  престижната диплома от  European Board of Ophthalmology и звание FEBO (Fellow of the European Board of Ophthalmology): EBO – 2014 – Париж.

През м. юни 2019г.  печели конкурс за асистент по очни болести към Катедра по Спешна медицина към МУ-София.

Има участия в редица публикации в български научни списания и на офталмологични форуми в страната и чужбина.

Професионалните й интереси са в областта на заболяванията на задния очен сегмент, глаукома.

От 2009 г. е част от екипа на Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ – отначало като специализант, а от 2013 г. и като специалист по очни болести.

Д-р Наталия Боцевска е офталмолог с над 10-годишен опит и професионални интереси в областта на заболяванията на ретината.
Завършила е медицина в МУ-София. Специалността си по офталмология придобива през 2015 г.

Асистент е по очни болести към Катедрата по спешна медицина в университета. Преминала е през различни специализации в България и чужбина.

Член е на Българското глаукомно дружество, European Society of Cataract and Refractive Surgeons, European Society of Retina Specialists.
Д-р Боцевска е част от екипа на Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ от 2013 г.

Д-р Мирела Петрова – Силяновска се дипломира като лекар с отличие от Медицински университет – София през 2016 г.

Специалността си по очни болести придобива през 2021 г. От 2020 г. е назначена като лекар асистент в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Преминала е през различни курсове и обучения, между които Едномесечно обучение с подспециалности медицинска ретина и витреоретинална хирургия, EBO grant winner, UMC Utrecht, The Netherlands; Curso Refrativa R.I.O - Research in Ophthalmology, Рио де Жанейро, Бразилия; курс за специализанти EGS’s glaucoma for residents , Майнц, Германия; SOE’s EUPO course, Барселона, Испания.

Има публикации и участия в научни форуми, сред които "Сравнение, оценка и впечатления от зеничните дилататори - Mоrcher, Malvain Ring, I-Ring, Oasis, APX и ирисни куки по време на факоемулсификация при пациенти с тесни зеници", Новости в офталмологията, Правец и “Индикации и методи за апликация на глаукомни дренажни импланти - обзор”, 17ти Конгрес на Българското глаукомно дружество, София.
Д-р Гергана Иванова завършва медицина в Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ през 2013 г. Специалността си по офталмология придобива през 2022 г.

През 2016 г. започва работа като лекар-ординатор към Спешно отделение в УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ. Преди това е заемала същата позиция в МБАЛ „Христо Ботев“, гр. Враца. От 2020 г. е ординатор в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.
Участвала е в различни курсове и специализации, сред които 10-ти EGS Европеийски глаукомен курс за специализанти, Женева; Курс за напасване на торични и мултифокални лещи, организиран от  Bausch & Lomb и др.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email