Вънщният свят е отражение на вътрешния ни мир. Йога ни променя отвътре


| Прочетено Прочетено: 1136 пъти | КоменариКоментари: 0



Вънщният свят е отражение на вътрешния ни мир. Йога ни променя отвътре

Представяме Ви Надин Низешезин (Надя Иванова) – инструктор по йога и холистичен терапевт в първо интервю за "Здравница".

- Г-жо Низешегин, лесно ли се управлява йога студио?
- „Нирвана плюс“ не е йога студио, а холистичен център. Холистичен означава цялостен (идва от гръцки holos – цял, цялостен, интегрален). Според холистичния подход човекът се разглежда в неговата цялост – на  физическо, психоемоционално, ментално и енергийно ниво. А йога е част от холистичния подход към здравето. Йога не е спорт или религия, а природосъобразен начин на живот. Тя е профилактика на здравето, за да не се разболяваме и да не стигаме до лекарския кабинет.

Самата аз съм се обърнала към йога преди 20 години поради здравословен проблем, който медицината не можеше да ми помогне. Отдавна съм забравила за него. Здрава съм и се чувствам прекрасно в тялото си. Минала през личния опит и дългогодишната ми практика, в мен расте желанието да помагам на хората. Видяла съм резултатите и зная, че това, което преподавам работи.

- Към кой вид йога интересът е най-голям?

- На хората от моята група им харесват всичките видове йога и голямото разнообразие. На по-активните хора им допадат по-динамичните практики. На други, които са подложени на голям стрес, предпочитат релаксиращите. Нека уточня, че всички те произлизат от Хата йога, която е класическата йога.

Аз лично мисля, че имаме нужда от всички, защото всеки един стил ни дава по нещо. В Хата йога се запознаваме с основата и философията на йога като цяло. Ян йога работи най-вече с опорно-двигателната система и прави чудеса с нашето здраве. Ин йога е релаксираща, успокоява ума и буквално рестартира нервната система. Виняса флоу поддържа енергийния поток в серия динамични асани. Бикрам йога топи мазнините и изхвърля токсините от тялото. А Йогалатес освен останалото, стимулира нашата мускулатура.

Аз лично препоръчвам на свръх активните хора, да се обърнат към релаксиращите практики, а хората с по-застоял начин на живот към по динамичните. Така се постига баланс.

- Толкова много студиа предлагат йога, как да познаем добрите инструктори...
- За мен всички инструктори са добри, след като са се наели да споделят своята опитност с хората. Нали знаете, че когато ученикът е готов, учителят сам идва при него. А кой е най-подходящият, човек трябва сам да си го усети.

- Как да изберем най-подходящата йога за нас?
- За да разбере човек кой вид йога е най-подходящ за него, трябва да опита всичките и там където му харесва, там да остане. Но когато ги опита, разбира, че всичките му харесват, защото в различни моменти има различни потребности. Ако е прекалил след празници с трапезата, ще има нужда от Бикрам йога. Ако е имал тежък ден с много стрес, Ин йога ще му подейства най-благотворно. Ако има болки в гърба, Ян йога най-бързо ще разреши проблема. И т.н.

- Йога и медитация как се допълват?

Медитацията е част от йога. Тя е седмата стъпка от осем степенната система по Патанджали. Медитацията е състояние на „не ум“ или способността да изключваме ума си, този неспирен бърборко, за да навлезем навътре. Това е спонтанно състояние след продължителна концентрация, към външен или вътрешен обект. Като пламъка на свещичка или дишането. Но за да постигне това състояние човек, трябва преди това да е овладял всичките 6 предходни степени или стъпки в йога.

В заключение бих искала да кажа на вашите читатели, да не се опитват да променят външния свят, защото той е само отражение на тяхната вътрешна действителност. Йога ни променя от вътре, бавно, постепенно, но сигурна. Вътрешният баланс, постигнат чрез йога, ще се отрази във всички сфери на нашия живот.

Повече информация можете да намерите на nirvanaplus.net

Едно интервю на Светлана Желева











Акценти от Здравница



Какво е адренална умора?

Какво е адренална умора?

Един от проблемите за които рядко се мисли, а той често съществува, е т.нар "адренална умора", т.е това е умора на надбъбречните жлези....още

След онкологичната диагноза - отново в живота

След онкологичната диагноза - отново в живота

Често, когато говорим за онкологично заболяване, за диагноза и лечение, се фокусираме върху тях. Те някак ни изглеждат първият и най-ключов удар, от който зависи дали и как ще продължим....още

Зрителните нарушения са третата причина за инвалидност в света

Зрителните нарушения са третата причина за инвалидност в света

Зрителните нарушения са третата причина за инвалидност в света, сочат данни на ООН , а най-малко 2 млрд. души живеят със зрителни увреждания или слепота, като 1,1 млрд. души имат зрителни увреждания, които биха могли да бъдат предотвратени....още

Микробиом – патогени, пробиотици и пребиотици (част 1)

Микробиом – патогени, пробиотици и пребиотици (част 1)

Нашето здраве е свързано с чревната микрофлора. Тя се състои от пробиотици, неутрални микроорганизми и патогени. Не трябва да се бъркат паразити с патогенните микроорганизми....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email