Вирусните артрити са лечими!


| Прочетено Прочетено: 1046 пъти | КоменариКоментари: 0





Съветите са на проф. д-р Румен Стоилов, ревматолог в Клиниката по ревматология на УМБАЛ „Св. Ив. Рилски“ -София, и председател на Българското дружество по ревматология пред Bulgaria on Air.

Най-разпространените заболявания на костната и опорно-двигателната системи са рахит, артрит, артроза, ревматизъм, гонартроза, коксартроза, бурсит, остеопения, остеопороза, остеохондроза, латерален епикондолит, реактивен артрит, ревматоиден артрит, сколиоза, дискова херния. Те се дължат на вирусна или бактериална етиология, автоимунен процес, на прекомерно физическо натоварване, травми, хранителни дефицити и други.

Честота на заболяванията на опорно-двигателния апарат


Най-честите заболявания са остеопорозата, от която страдат между 500-600 хил. души  и остеоартрозата, от което страдат още толкова души. Но това не са най-тежките заболявания. Друга голяма група заболявания са възпалителните като ревматоиден артрит, псориатричен артрит, реактивен артрит. И при трите вида има генетична предразположеност. Интересен факт е, че влияние оказва и географското предразположение. Напр. при северните райони честотата на ревматоидния артрит е доста по-висока, докато на юг -намалява.

Най-малко срещани, но най-тежко протичат са т.нар системни болести - напр. системен лупус, някои васкулити и др.

С напредването на годините се увеличават и различните заболявания на опорно-двигателния апарат. Не трябва да се забравят и автоимунните заболявания, за които не се знае причината за появата на болестта , те протичат и по-тежко. Влияние върху болестите оказват нервно-психическото състояние, умората и др. При появата на болка, скованост е добре да се потърси помощ максимално рано.

При болка мнозина или търпят, докато стане непоносима, или пият обезболяващи. Това се случва често при групата между 30-35 години. По-лошото е да се изпуснат автоимунни заболявания при тези хора, които трябва да започнат ранно да се лекуват. Това ще ги предпази от ранна инвалидизация.

Витамин Д оказва влияние върху имунната система, той играе ролята на имуномодулиращ фактор. Костният метаболизъм е изключително свързан с нивата на този витамин. Витамин Д е отговорен за усвояване на калция в червата и за обратния процес- резорбция на калция в бъбреците, така че да не го губим. Доброто ниво на витамин Д осигурява добри нива на калция в кръвта, без за се налага допълнително да го вземаме за костите напр. Витаминът е основен градивен елемент на костите, но отговаря и за много друго процеси в организма-за нормалната работа на мускулатурата, за тонуса и др.

Другите витамини, както и микроелементи също оказват значение върху здравето на опорно-двигателния апарат.

Когато някои видове артрит са причинени от вирусни или бактериални инфекции, това улеснява много лекарите и означава още, че тези заболявания могат да бъдат излекувани. Напр. Синдром на Райтер.

Съвети при остеопороза

Едва ли бихме обръщали толкова внимание на болестта, ако не бяха фрактурите, които влошават качеството на живот. При такава диагноза се установява какви са нивата на витамин Д, на калция, какъв е костният метаболизъм и т.н. Преди години лекарите лекуваха с естрогенни хормони, но сега се отчита, че това не е била най-добрата терапия.

Сега се предписват препарати, които или забавят разграждането на костта, или стимулират нейното изграждане, за да може да се повиши костната маса. Но тези терапии нямат смисъл, ако в организма няма достатъчно витамин Д и калций.

Заболяванията при децата

Децата вече губят навиците си за физическа дейност от дългото стоене пред компютри и телефони. Най-често при тях се срещат кифоза, сколиоза, лордоза…Трябва да се види къде има изкривяване и да се препоръча съответния двигателен режим и лечебна физкултура. При много тежките случаи може да се стигне и до оперативно лечение.

При тийнейджъри много рано се развива остеохондроза на гръбначния стълб, която отваря вратата на заболявания като дископатия, болки в кръста, дискова херния.

Затова сме длъжни да имаме добра стойка през целия ден!











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email