Защо не можем да са отървем от вагиналните гъбички?


| Прочетено Прочетено: 1740 пъти | КоменариКоментари: 0



Защо не можем да са отървем от вагиналните гъбички?

Съвети на д-р Василка Юрукова, хомеопат и Шуслеров терапевт.

- Защо този проблем е толкова често срещан?
- Всяко заболяване става хронично, когато подхранваме причините за него.

Вагиналните гъбички се провокират и влошават от няколко фактора. На първо място зависи от възрастта на жената. Те много често се наблюдават при бременни жени, както и жени, които имат цикъл. Докато жените в менопауза по-рядко страдат от това заболяване. Освен това е от значение какви медикаменти се използват. Вагиналната кандидоза, както я наричат лекарите,  се получава често след използване на антибиотик. Но има и други медикаменти, които може да я провокират: напр. противозачатъчните средства. Таблетките антибебе могат да причиняват кандидода до момента, в който жената спре да ги употребява.

Кортикостероиди, имуносупресори, които се използват при химиотерапия могат да отключат много резистентни на лечение вагинални гъбички.

При рецидивиращи гъбични инфекции има връзка с високите нива на кръвна захар и появата на диабет. Затова е добре да се изследва т.нар гликиран хемоглобин, който ще покаже нивата на кръвната захар през последните 3 месеца.

Начинът на хранене определено влияе на вагиналните гъбички. Жените обичат точно тези храни, които ги подхранват. Психоемоционалните причини също са от значение за вагиналните гъбички, особено, когато става въпрос за хроничен или рецидивиращ проблем.

Няма заболяване на физическо ниво, което да се случва случайно. Преди това винаги има психоемоционална причина, и лечението само на вагиналните гъбички, без да се има предвид какво се случило преди това, не дава винаги добър ефект.

- Защо толкова трудно можем да се справим с вагиналните гъбички?
- Прави впечатление, че през последните 2 години зачестиха тревожните състояния, фобиите, паник атаките, проблемите със съня.

Появата на вагиналните гъбички може да се свърже по-често със ситуации, когато жените имат конфликти с партньора си. Когато жените потискат различни чувства-  за вина, перфекционизъм, които се считат за много женски емоции, тогава жените са склонни да боледуват от заболявания в урогениталната област. Тогава по-често се случват вагинална кандидоза, възпаление на яйчниците, на матката, ендометриози, дори цистити.

Емоциите, които ни разболяват

Подтиснатият гняв също може да доведе до вагинални гъбички и до проблеми с гениталното здраве.

- Може ли да се счупи този психоемоционален модел, който разболява жените?
- С някои здравни проблеми жените могат да се справят сами, при други имат нужда от психолог, при трети- от лекар- хомеопат. С хомеопатия може да се повлияе на редица важни емоции: чувство за вина, потиснат гняв.

- Храни, които трябва да се избягват?
- Кандидата не е чуждо нещо за женското тяло, има много видове, и една от тях candida albicans e най-често срещана. Кандидата е гъбичка, която се храни с глюкоза. Затова хапването на храни в големи количества, които са сладки провокират и подхранват вагиналната кандидоза. Противогъбичната диета е важна. Трябва да се ограничи захар, шоколад, мед, както и алкохол. Не се препоръчват най-сладките плодове: банани, грозде, сушени плодове, фурми. Оцетът също не се препоръчва, добре е той да се замени със свеж лимонов сок. Диетата трябва да е подходяща с прием на Шуслерови соли и някои хомеопатични продукти.

Храни, на които да се наблегне  

Има естествени пробиотици- напр. кисело мляко. Има изследване, което доказва, че употребата на чаша и половина кисело мляко на ден, намалява чувствително вагиналните гъбички. Това показва и за връзката от насищането на червата с пробиотици и вагината. Към естествените пробиотици спадат още кефир, комбуча, ферментирали храни- напр. кисело зеле, туршии.

Малко хора знаят, че кокосовото масло, ако се готви с него, има много добър противогъбичен ефект.

Жените трябва да наблегнат и на достатъчното количество вода, което се изпива.

Има 2 храни от които жените могат да се заразят с плесенните гъбички: ядките и сушените плодове. Внимавайте особено с ядките, да са пресни и в горещото време. Не се хранете със сурови ядки на плажа, има опасност от паразитни инфекции. При сушените плодове, ако не са съхранявани правилно, има опасност да се заразим с мухъл и други гъбички.

Гъбичките обичат горещите температури, както и влагата.

При вагиналните гъбички трябва да се ограничават храни като прясното мляко, сирене и кашкавал, макар и да съдържат пробиотици, при разграждане в тялото се образува много слуз, в която много лесно се размножават не само гъбички, но и бактерии.

Това е много важно да се осъзнае от жените: те считат неправилно, че ако имат вагинални гъбички, здравният проблем е само във влагалището, а всъщност той зависи от състоянието на целия стомашно-чревен тракт. Нормалната флора на вагината съдържа лактобацили, както е при червата. Много често вагиналната кандидоза е свързана с дисбактериоза на червата и лекарите винаги лекуват и двата органа.

Нещата не опират само до това да се сложи вътрешно една таблетка, която има противогъбичен ефект, или да се вземе противогъбичен антибиотик, това няма да помогне трайно, защото проблемът с червата ще си остане.

При използването на противогъбични антибиотици в традиционната медицина се убива гъбичката, но тя е нормално да бъде там. Въпросът е не да я убиваме, защото след известно време тя ще се появи отново и се настъпи свръхрастеж до няколко седмици. Целта е да направим така, че естествените врагове на гъбичките- пробиотици, лактобацилите, да се засилят и да преборят гъбичките, а не да ги унищожават. Трябва да променим средата, в която гъбичките живеят.

Пробиотиците играят ключова роля в преборването на вагиналните гъбички. Предписват вагинални капсули, които са богати на млечна киселина, заедно с пробиотици, които се пият през устата. Те помагат да се нормализира PH на средата. Пробиотиците, които се пият през устата е задължително да се приемат с храна, в противен случай може да се унищожи от солната киселина в стомаха.

Някои хранителни добавки като селен, прополис,чесън, екстракт от грейпфрут, които имат доказан противогъбичен ефект.  

Към тях може да се прибавят хомеопатията и Шуслеровата терапия: Шуслерови соли №3,№4  и №9. Шуслерова сол №3 намалява зачервяването, симптомите на възпаление. Шуслерова сол №4 е подходяща за всички случаи при които има отделяне на бели секрети и процесът протича по-бавно, по-протрахирано. Шуслерова сол№9 – нормализира PH на средата, което е ключово за лечението. Жени, които са пили по-дълго антибиотици, или са на химиотерапия, или са приемали кортикостероиди, към тези Шуслерови соли е добре да се № 10. Щуслерова сол№10 прави много добър детокс на всички тъканни органи-черен дроб, черва, и така да няма свръхрастеж на гъбички. Добре е да се започне с 5 таблетки от всяка сол, а ако състоянието е по-тежко-дори да се удвои приемът в първите 1-2 дни. Единствено Шуслерова сол№3 трябва да се смуче и взема поотделно, а останалите- № 4,9 и 10 могат да са разтварят за удобство заедно.

Още ценни съвети

Не оставяйте в пералнята повече от 3 мин. дрехи, които вече са изпрани, в противен случай трябва да ги преперете. Влажната и топла среда създават предпоставка за появата на резистентни форми на ешерихия коли, ако жената страда от цистит, ще продължи да го има, и това просто инфектира самото бельо. Развиват и се резистентни форми на гъбички.

Ако една жена страда от рецидивиращи вагинални гъбички, е по-добре да се откаже от изкуственото бельо. То създава отлични условия за развитие на гъбички, а много жени го ползват.

 При спортуване задължително е да сме с памучно бельо. Веднага след тренировка е желателно да се смени бельото, да се вземе душ и да се сложи ново, памучно, а не синтетично. Иначе се създават отлични условия за възникване на гъбички и бактериални инфекции, които засягат пикочо-половата система, и предизвикват цистити. Най-честите хомеопатични продукти, които се включват срещу вагиналните гъбички са сепиа, пулсатила, ликоподиум и туя, но кой точно да се взема решава лекарят-хомеопат.











Акценти от Здравница



Какво е адренална умора?

Какво е адренална умора?

Един от проблемите за които рядко се мисли, а той често съществува, е т.нар "адренална умора", т.е това е умора на надбъбречните жлези....още

След онкологичната диагноза - отново в живота

След онкологичната диагноза - отново в живота

Често, когато говорим за онкологично заболяване, за диагноза и лечение, се фокусираме върху тях. Те някак ни изглеждат първият и най-ключов удар, от който зависи дали и как ще продължим....още

Зрителните нарушения са третата причина за инвалидност в света

Зрителните нарушения са третата причина за инвалидност в света

Зрителните нарушения са третата причина за инвалидност в света, сочат данни на ООН , а най-малко 2 млрд. души живеят със зрителни увреждания или слепота, като 1,1 млрд. души имат зрителни увреждания, които биха могли да бъдат предотвратени....още

Микробиом – патогени, пробиотици и пребиотици (част 1)

Микробиом – патогени, пробиотици и пребиотици (част 1)

Нашето здраве е свързано с чревната микрофлора. Тя се състои от пробиотици, неутрални микроорганизми и патогени. Не трябва да се бъркат паразити с патогенните микроорганизми....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое - сух екстракт при запек Алое - сух екстракт при запек

Алое - сух екстракт на капсули притежава благоприятен ефект при хроничен запек. Продуктът не предизвиква привикване и няма странични ефекти....


Цена: 9.00 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email