Жени с Крон родиха успешно в София


| Прочетено Прочетено: 464 пъти | КоменариКоментари: 0



Жени с Крон родиха успешно в София

Въпреки пандемичната обстановка и тежестта на заболяванията си,4 млади жени с болест на Крон (БК) и 1 пациентка с улцерозен колит и болест на Бехтерев, които се лекуват и проследяват в  УМБАЛ „Св. Иван Рилски“,  станаха майки през последната година.

В столичната болница функционира един от най-големите центрове у нас за лечение на възпалителни чревни заболявания.
Успехът е голям – не само за пациентите, но и за лекарите. Заради непредвидимия ход нахроничните възпалителни чревни заболявания, бременността може да бъде свързана със сериозни проблеми и тези пациентки доскоро бяха съветвани да се въздържат от забременяване.

Колко тежко протичат хроничните възпалителни заболявания?
Хроничните възпалителни чревни заболявания са автоимунни болести на стомашно-чревния тракт, най-честите от които са улцерозен колит и болест на Крон. Те могат да се проявят на всякаква възраст, но обикновено засягат хора между 15 и 35 години, в най-активната им възраст.

Стресът, бързото и неправилно хранене, както и генетичната предиспозиция са сред основните рискови фактори.Смята се, че над 20 хил. е реалният брой на тези пациенти у нас, но едва около 3000 от тях са на терапия.

Въпреки че честотата на хроничните възпалителни чревни заболявания  се е увеличила над 5 пъти, в сравнение с 50-те години на миналия век, личните  лекари нямат нагласата да подозират тази болест и по този начин лечението изостава във времето.

„А за качеството на живот на тези пациенти има голяма значение дали заболяването им се контролира или не.  Забавянето на лечението или неглижирането на хроничните възпалителни чревни заболявания водят до тежка инвалидизация“, обяснява гастроентерологът проф. Зоя Спасова, един от най-добрите специалисти в България в тази област.

Симптоми и лечение
Сред симптомите, които подсказват за болест на Крони улцерозен колит, са  неспиращи коремни болки, треска, анемия и умора, ректално кървене, видимо отслабване и често посещение на тоалетната по голяма нужда.

Болестта на Крон предизвиква чревни стеснения, които могат да доведат до непроходимост на червата. Сред другите усложнения са масивни кръвоизливи и перфорация на червата. Ако не бъде лекуван, улцерозен колит също може да предизвика масивен кръвоизлив, перфорация на дебелото черво, както и в по-тежките случаи, да доведе до рак на дебелото черво.
20% от пациентите с хроничните възпалителни чревни заболявания страдат от артрит, а един от трима развива и второ автоимунно заболяване. Такъв е случаят на 32-годишната Ана Григорова от Варна, която преди месец стана майка. Преди да бъде диагностицирана с улцерозен колит, тя се лекува от болест на Бехтерев – автоимунно ревматично заболяване - в Клиниката по ревматология на УМБАЛ „Св. Ив. Рилски“-София

По време на бременността, Ана успява да се зарази и с COVID-19, което от трудна, прави задачата на лекарите почти непосилна. Благодарение на непрекъснатия контакт с лекуващия си гастоентеролог проф. Спасова, с която се чува буквално по 10 пъти на ден, тя успява да задържи бременността и днес е майка на едномесечния Калоян. Напук на двете тежки автоимунни заболявания и прибавената ковид инфекция.

„Цял живот няма да ми стигне да благодаря на проф. Спасова, която остана до мен тогава, когато и общопрактикуващият лекар, и гинеколозите бяха вдигнали ръце, защото във Варна нямаха опит с лечението на тези болести“, разказва Ана. Тя споделя, че иска със своя пример да донесе успокоение на останалите млади хора с възпалителни чревни заболявания, които се лутат между болката и отчаянието. „Когато намерят правилния специалист и спазват предписаното лечение, хората с Улцерозен колит с нищо не са по-различни от останалите. Аз ям, спортувам, танцувам, живея“, споделя младата майка.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Колакен МАКС - формула за здрави стави Колакен МАКС - формула за здрави стави

Колаген Макс съдържа колаген, глюкозамин, хондроитин, МСМ и хиалуронова киселина. Мощна и ефективна формула за здрави стави....


Цена: 37.80 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email