Айнщайн: Ако искате детето ви да бъде интелигентно, четете му приказки!


| Прочетено Прочетено: 1564 пъти | КоменариКоментари: 0



Айнщайн: Ако искате детето ви да бъде интелигентно, четете му приказки!

За силата на приказките разказва Таня Котари, създател на арт клуб "Титания" - Варна в първо интервю за "Здравница".

Таня Котари- Таня, защо твоята творческа работилница се казва Титания? Свързано ли е със света на приказките?
- Титания се появи в живота ми малко след раждането на моята дъщеря. По това време често ме питаха какво означава името й, както и какво означава моето име. Живеехме в Египет, а там хората отдават значение на тези неща. Добре е човек да обръща внимание на случайностите, зад тях обикновено се крият интересни послания. До този момент аз знаех само, че нося галеното име на баба си, но любопитството ме накара да прелистя именник в една библиотека и се изненадах много, когато прочетох, че името Таня идва от Титания – „приказна царица“!

Оставих това откритие да отлежава до момента, в който разказването на приказки започна да се превръща в нещо повече от приятно занимание. Тогава споменът за Титания изплува отново и ме повлече в шеметно пътешествие на много бърза скорост, за което не бях готова! Усещах, че ми е предоставен изключително мощен инструмент, а не знам как да го използвам и това ме подтикна да търся. Така открих Валдорфската педагогика, която ме възхити със своята дълбочина на познание, което все още изучавам.   

Титания е още героиня на Шекспир от пиесата „Сън в лятна нощ“, където тя е царица на феите, а името и идва чак от древноримския поет Овидий и неговата поема „Метаморфози“, в която той описва трансформациите в митологиите на античния свят от сътворението на Вселената. Появява се и в други творби на известни автори. Изглежда, че няма как разказвачите на истории да я пропуснат, защото те развиват способност да усещат невидимите светове и да ни предават техните послания, а видимото и невидимото са в непрекъснат обмен и взаимодействие. Долавянето на елементалните същества и Висшите духовни йерархии, които ни зобикалят е трудно за съвременните хора, но за нашите предци е било нещо естествено. Те са разбирали, че метаморфозите в природата са предизвикани от духовните същества и всичко това се е отразявало и изживявало като метаморфоза в човешката душа.

В пиесата на Шекспир става въпрос именно за онзи сън, в който се намира Земното същество по това време на годината, около лятното слънцестоене и Еньовден (Йоановден), когато всички тези същества като движещи сили в природата имат особена нужда от нашето внимание. По този начин човешката душа би успяла да вземе участие и да бъде в хармония с цялостния процес на вселенския ритъм. За това, за мен е изключителна чест да бъда посланик на Титания!

- Защо децата толкова много обичат приказки?
- Не само децата, при възрастни също е така. С изследвания е доказано, че само при споменаването на думата „приказка“, мозъкът веднага реагира  с повишено внимание и преминаване в режим на възприемане. Това е като резултат от хиляди години човешка еволюция, в която приказките са били естествен и единствен носител на познание за света. В последните години международните компании използват тези изследвания и инвестират много, за да обучат служителите си на умението да привлекат и задържат вниманието на слушателите чрез методите на приказко-разказването, за да постигнат целите си.

Много е важна предварителната подготовка, която ни дават класическите приказки, за да можем да разпознаем кога се опитват да изтъргуват душата ни с красиви обещания!

За децата приказките се явяват като една репетиция преди да излязат на сцената на живота, затова е много важно да не ги лишаваме от нея!

- Почти всяко дете също иска определена приказка да му бъде разказана отново и отново, как да си го обясним?
- Детето учи чрез повторение  и затова се стремим да изградим ритъм от повтарящи се дейности през деня. Това дава сигурност и увереност. По същия начин се развиват и езиковите умения, постепенно децата научават приказката така, че могат да я повторят дума по дума, което им носи радост и удовлетворение. Добре е да обърнем внимание кои са приказките към които детето проявява интерес, това ще ни помогне да разберем много за неговия вътрешен свят. За възрастните също е полезно разказването на една и съща приказка отново и отново, така постепенно се постига вътрешно осъзнаване на истините, кодирани в приказката.

- Как въздействат приказките на човешката душа?
- Има приказки, които носят директни послания към човешката душа. Всички те са като храна за душата, често имат и лечебен ефект. Гладната душа се разпознава с недоверието към света, тя е скитаща, търсеща. Всеки човек се нуждае от поле за изразяване на своя вътрешен живот, ако това му се отнеме, ако не се предоствят на детето образите от езика на приказките, тогава съдържанието на душата му ще бъде оставено на въздействието на злободневието. На това поле ще израстнат плевели и бетонни конструкции, които трудно ще позволят на грозния да стане красив, лошия – добър, а слабия – силен. Силата ще бъде демонстрирана по неправилен начин. Всеки може да се пребори с недостатъците си и да постигне стремежите си, това обещание ни дават приказките, но също и предупреждават, че пътят няма да е лек, но си струва.

- Кои приказки не трябва да четем на децата до определена възраст?
- В много случаи ние, възрастните, намираме съдържанието на някои приказки за "жестоко" или "насилствено" само, защото неправилно е разчетен символа. Днес често виждаме тези приказки редактирани, за да премахнат или смекчат тези аспекти. Това води до лишаване от чувството за живот на децата ни, което е подобно на ефекта на болкоуспокояващото и притъпява усещането и смисъла. Приказките плашат децата само, когато са представени по прекалено драматичен начин. Малките деца просто приемат битката с дракона като изпитание, което трябва да се премине по пътя към постигане на доброто. Злото и неговото преодоляване играе основна роля в реалността на човешкия душевен живот. Нито отричането, нито прекалено подчертаването на злото е полезно за развитието на децата, но приказките им помагат да се научат да се справят с този аспект на живота. Приказки с трагичен край не са подходящи.

- Как да работим с приказките: като родители и възрастни?
- Много хора смятат, че да четат книжки с детето е достатъчно, но не е така. Това е само първата стъпка, нужно е да не спираме дотам, а да продължим по-нататък – с разказването. Някой беше казал: „Четящи хора – много, но мислещи – малко!“

Изследвания показват синхронизиране на мозъчната дейност между разказвач и слушател. Освен това има разлика в мозъчната активност и резултати от възприемане на прочетена или разказана приказка. Предимствата на устното предаване вече не са тайна и всеки, който иска може да се възползва от тях. Във Валдорфската педагогика се работи с една приказка минимум две седмици, има деца, които живеят с една приказка 1-2 месеца без да им омръзне. За по-добър ефект е важен избора на подходяща приказка, както и съпътстващи занимания.

- Какви курсове организираш и какво да очакваме?
- До скоро разчитах на директния си контакт с децата – организирах занимания с тях, но месеците на изолация ми посочиха друго поле за работа. Разбрах, че мога да бъда по-полезна, по друг начин – ако предам това, което знам на повече хора, които имат нужда. Времената, в които се наложи децата да си останат у дома, извикаха много въпроси пред хората, които до сега бяха разчитали предимно на учебните заведения. Ще се радвам, ако с мен се свържат хора, които имат желание да направят приказката част от ежедневието на децата които са им поверени, без значение дали са родители, близки или учители.

Мога да помогна за избор на терапевтична приказка, когато се налага.

 Ако сте изпитали вътрешна необходимост да усъвършенствате своите умения за разказване на приказки или да се свържете с други хора, които споделят този интерес ще се радвам да направим общество на българските разказвачи на приказки.

Реалният живот е една истинска приказка – често ни се струва, че героите, които успяват да си проправят път не са онези с приказни добродетели и смели сърца, но това означава, че все още не сме стигнали до края на приказката. Всеки от нас има своя принос за това какво ще се случва в нея!

Алберт Айнщайн е казал: “Ако искате детето ви да бъде интелигентно, четете му приказки. Ако искате да бъде още по-интелигентно, четете му повече приказки!. Аз ще добавя – "Ако искате детето ви да бъде щастливо – Разказвайте приказки!"

За контакти:
Арт клуб Титания
Таня Котари - 0876  116 716











Акценти от Здравница



Какво е адренална умора?

Какво е адренална умора?

Един от проблемите за които рядко се мисли, а той често съществува, е т.нар "адренална умора", т.е това е умора на надбъбречните жлези....още

След онкологичната диагноза - отново в живота

След онкологичната диагноза - отново в живота

Често, когато говорим за онкологично заболяване, за диагноза и лечение, се фокусираме върху тях. Те някак ни изглеждат първият и най-ключов удар, от който зависи дали и как ще продължим....още

Зрителните нарушения са третата причина за инвалидност в света

Зрителните нарушения са третата причина за инвалидност в света

Зрителните нарушения са третата причина за инвалидност в света, сочат данни на ООН , а най-малко 2 млрд. души живеят със зрителни увреждания или слепота, като 1,1 млрд. души имат зрителни увреждания, които биха могли да бъдат предотвратени....още

Микробиом – патогени, пробиотици и пребиотици (част 1)

Микробиом – патогени, пробиотици и пребиотици (част 1)

Нашето здраве е свързано с чревната микрофлора. Тя се състои от пробиотици, неутрални микроорганизми и патогени. Не трябва да се бъркат паразити с патогенните микроорганизми....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диабор - капки за регулиране на кръвната захар Диабор - капки за регулиране на кръвната захар

Диабор е натурален продукт за регулиране на кръвната захар. Диабор не съдържа никакви токсични вещества, консерванти или оцветители....


Цена: 9.90 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email