Болниците в Плевен и Габрово - готови за коронавируса


| Прочетено Прочетено: 685 пъти | КоменариКоментари: 0



Болниците в Плевен и Габрово - готови за коронавируса

Моята работа е здравната ни система да издържи на извънредната ситуация, при която едновременно имаме потвърдени случаи на новия коронавирус и обявена национална грипна епидемия. В неделя в  Министерски съвет се взеха много сериозни решения и необходимият на здравната система финансов ресурс ще бъде предоставен на Министерството на здравеопазването. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев при посещението си в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“, Плевен. На място той се запозна с готовността на лечебното заведение да реагира по отношение на COVID-19 и грип тип Б.

Университетската болница в Плевен е създала необходимата организация за справяне със ситуацията, посочи здравният министър. Лечебното заведение има готовност да преструктурира допълнително легла и да пренасочи квалифициран медицински персонал от други структури към инфекциозната клиника на болницата, ако това се наложи.

Въпреки че лечебното заведение в момента разполага с достатъчен брой лични предпазни средства, в неделя на университетската болница бяха предоставени допълнителни количества. След като личните предпазни средства, договорени с Турция, пристигнат у нас, Плевен и Габрово ще бъдат обезпечени с още защитни комплекти. Това стана ясно още от думите на министър Ананиев.

Министър Ананиев посочи, че двамата мъже, чиито проби са положителни за новия коронавирус, са в добро общо състояние и нямат оплаквания.

Той припомни мерките, които гражданите трябва да вземат по отношение на лична хигиена, ограничаване на социални контакти и информираност от достоверни източници. Особено внимание министърът обърна на въведения от днес карантинен режим на работа в УМБАЛ „Д-р Георги Странски", Плевен и МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, Габрово. Това включва ограничаване достъпа на външни лица до сградите на лечебните заведения, преустановяване на детските и женските консултации, на приема и плановите операции, както и на свижданията.

В момента България разполага с близо 740 инфекциозни легла, 230 от които на този етап са свободни. В Министерството на здравеопазването не е постъпвала информация от лечебните заведения за недостиг на легла, а освен това имаме готовност да удвоим броя на инфекциозните легла за 24 часа, обясни здравният министър в рамките на брифинга.

От Плевен министър Ананиев отпътува за Габрово, където  посети МБАЛ „Д-р Тота Венкова“.Всички необходими на габровската болница лични предпазни средства са осигурени. В неделя донесохме допълнителни количества защитни маски и гащеризони, които ще стигнат на лечебното заведение за следващите минимум 10 дни. Междувременно болницата ще получи предпазни комплекти и по линия на договорката с Турция. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев .

Ананиев уточни, че в лечебното заведение е създадена стройна организация и болницата има готовност да осигури допълнителни инфекциозни легла, а отделението под карантина може да разчита на персонал от други свои структури.

Дори при най-лошия сценарий, който потвърждава новия коронавирус сред служители на болницата, държавата има план за реакция – могат да бъдат командировани медици от други населени места, както и пациентите да бъдат пренасочвани към други многопрофилни болници. Този вариант обаче към момента не седи на дневен ред, стана ясно още от думите на здравния министър.

В понеделник ще излязат резултатите на контактните лица (от първа и втора линия) на двете жени от Габрово, при които е доказан COVID-19, в това число и на изследвани служители на болницата.

Съвет на Здравница

разгледай или поръчай Здравословни продукти при грип

прочети още Руски лекар: Ако имате хрема и секрети в гърлото, то нямате коронавирусна инфекция

прочети още Как да подсилим имунната система срещу грип и коронавирус? (част 1)

прочети още Правилното миене на ръцете - ключов фактор по време на епидемии

прочети още Въпроси и отговори относно новия коронавирус

прочети още Всичко за опасния коронавирус

прочети още Черен бъз и кленов сироп подобряват имунитет, борят грипа и гонят кашлицата

прочети още Прополис и ехинацея срещу грипа

прочети още Кои са най-добрите народни рецепти и натурални продукти при грип и простуда?

прочети още Народна медицина: Изпотителни чайове при грип и простуди

прочети още Могат ли антибиотиците да лекуват грип?

прочети още Седем начина да се предпазите от грип или настинка

прочети още Седем природни съвета, които ще излекуват грип и простуди












Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email