Баховият специалист не е спасител, всеки нуждаещ се сам извървява пътя си на лечение


| Прочетено Прочетено: 1426 пъти | КоменариКоментари: 0



Баховият специалист не е спасител, всеки нуждаещ се сам извървява пътя си на лечение

Интервю с Павлина Николова, Бахов консултант
Павлина Николова
- Г-жо Николова, защо станахте Бахов консултант, има ли лична причина, свързана със здравето ви или на ваш близък, която ви подтикна към използването им и изучаването им?
- Всъщност раждането на моя син много ме промени. Моят син дойде трудно на този свят и всичко, което преминахме, ми даде нова гледна точка за живота, здравето и намирането на баланс.  Така това събитие отключи в мен огромна енергия за нови хоризонти в личен и професионален план.

- Вие практикувате  и сте обучител. Кои са най-често използваните Бахови капки във вашата практика?
- Аз съм сертифициран Бахов консултант към „Бах фондация” във Великобритания. Като такъв, спазвам Кодекса на фондацията, който е свързан и с това една консултация да преминава и като вид лично обучение. В този смисъл в лична консултация клиентът има възможност да се осведоми за Баховите есенции. Правя лекции, а от тази година и курсове по Бах терапия по метода на сугестопедията.

Относно най-използваните есенциии има статистика за най-купуваните есенции по държави. Например за САЩ е Орех, което би могло да се изтълкува, че американците, които ползват есенции имат нужда често от помощ при преходи и промени.

 - Споделете някои случаи от вашата практика?
- Хората идват с различни предизвикателства – преживели травма, потиснатост, която не им позволява да почувстват радостта, страхове, неудовлетвореност в работа и отношенията на работното място. А също, когато се намират на прага на нов етап от живота си и търсят призванието си, когато изпитват страхове от различен характер, включително и паник атаки.

За мен по-голямото предизвикателство е, когато един човек направи скок и промени начина си на живот. Мога да споделя за случай с една дама. Струваше й се, че градът, в който живее бе опасен. Работата ѝ беше много напрегната и отговорна, и често имаше извънредни часове. Заплатата й беше основен източник на доходи в семейството. Изтощаваше се до крайност. Съжаляваше за разни неща от миналото. След няколко поредни срещи, нашите контакти секнаха. Писа ми два месеца по-късно и ми разказа накратко какво се е случило. Каза, че след работа ни и комбинацията от цветята ѝ помогнала да осъзнае важни неща в живота си. Променила е работата си – пак в същия бранш на по-висока позиция и по-добри условия. Сънят й се беше подобрил. Усещаше се виталност и беше пристъпила към конкретни действия. Живееше в настоящето. Имаше борбеност, каквато преди не се забелязваше. За мен това е трансформация и промяна в нагласата към живота.

- Наричат Баховата терапия най-нежната медицина. За деца подходящи ли са?
- Баховите есенции не въздействат. Те не могат да влияят, а само помага на личността да възстанови собствения си баланс. Помощта чрез тях е толкова мека и ефирна, че човек забравя, че може да е благодарение на тях.
Когато комбинацията е възможно най-близка, децата си харесват капките и ги търсят.  В моя личен опит Баховите есенции са помагали на деца да преодолеят различни етапи в живота си-  например да отпадне нуждата от памперс, да се адаптират в детската градина, да се хармонизират, когато избухванията им са станали чести, да приемат чувствителността си и да преодолеят страховете си.

- Често хомеопатията и Баховата терапия са атакувани и оспорвани. Какво казвате в тези случаи?
- Да, някои казват, че това може да е плацебо. Аз отговарям, че тогава едно растение или животно не биха реагирали положително на Баховите есенции, защото при тях трябва да се изключи плацебо ефектът. Практиката показва, че и растения, и животни се подобряват. Не се опитвам да убеждавам хората. Мога да споделям само там, където има пространство за приемане. Например днес бях при ветеринар. Той беше осведомен за Бах есенциите и благотворното им действие при животните и обменихме информация.

Баховите есенции нямат материално изражение, а съществуват като информационно поле или вибрации. И радиовълните не можем да видим или пипнем, но получаваме сигнал. По същия начин измерваме звук, който също е невидим, но е в състояние да счупи стъкло.

На езика на Баховите есенции, Върбинката е тази, която би се втурнала да убеждава в правотата на идеите си на всяка цена, но в хармонично състояние, тя по-скоро е като лъч от светлина, който огрява и вдъхновява. Изборът наистина е личен.

- Как да познаем добрия Бахов специалист?
- Баховият консултант, както всеки друг специалист в областта на психологията или коучинга, е личен избор и е може би въпрос на привличане. Добрият Бахов консултант трябва да има личен път, изминат с Баховите есенции. Но за да можеш да консултираш, трябва да си емпатичен, приемащ и не на последно място информиращ. Информацията във връзка с Баховите есенции – как ги разпознаваме и потенциалите им трябва  да е лишена от оценка, осъждане и морализиране спрямо нуждаещия се.

В моя личен подход използвам компетентностите си на сугестопедагог. Внушението се използва като комункативен фактор, при което то трябва да е лишено от диктат, като се запази свободата и автономността на клиента. Но преди всичко трябва да се изгради връзка на доверие. Основното е, което и д-р Бах е оставил като завещание, е че Баховият  специалистът не е спасител, а че всеки нуждаещ се има лична отговорност за пътя си.

Не на последно място, добрият Бахов консултант е завършил сертифицирани курсове, което означава, че знанията му са проверени от трета страна.

- На прага на предстоящи грипни вируси,  за имунната система кои са добрите комбинации?
- Аз лично не очаквам грип. Но ако го очаквам, бих си задала въпроса защо го очаквам. Ако изпитвам страх конкретно да не се разболея от грип, бих си взела Mimulus. Ако се притеснявам за близките ми, че ще се разболеят, бих си взела Red Chestnut. Ако усещам, че смяната на сезона ме притеснява и ми се отразява трудно този преход, бих посегнала към Walnut. Ако изпитвам страх и погнуса от болни хора, страня от кашлящи, бих опитала с комбинация от Mimulus и Crab Apple. Ако с привидна шеговитост  посрещам тази новина, но в същото време тайничко ме притеснява и не ми дава мира, но си давам вид, че е маловажно, ще взема Agrimony.
Няма готови комбинации, зависи от мисловната нагласа и с какви емоции свързвам едно събитие. Когато познаваш тази проста система от 38 цветя, започваш да опознаваш и себе си. Това се случва и с моите клиенти. Те започват да разчитат моделите си, да стават все по-осъзнати за емоциите и чувствата си, и разбират, че това определя реакциите им. Както казва д-р Бах, няма истинско излекуване, ако не настъпи промяна в мирогледа, в спокойствието на духа и вътрешното усещане за щастие.

- Написахте книга „Захир и 38-те ключа”. Издайте някои от тези ключове към здравето...Кой е Захир? Откъде може да се закупи книгата?
- Първоначалната идея със „Захир и 38-те ключа” е да бъде сугестопедичен учебник, но в последните месеци виждам, че този учебник иска да заживее и друг живот като книга. На конференцията по сугестопедия тя се хареса от хора, които не познават Баховите есенции.

Всеки сугестопедичен учебник е и една история. Това е приказка за млад нехранимайко, който се озовава в един магичен свят, воден от неспокойния си дух. Там той преминава през различни предизвикателства, различни места, за да събире всички ключове, които го водят през Седемте долини на любовта и така открива тайните на човешката душа. По пътя си среща гномове, странници, омайващи русалки, отегчени вещици, попада на различни места и така открива всяка една от Бах есенциите.Така, преведен през приказното, читателят може да преживее Баховите есенции.

- Защо сугестопедия при изучаването на Баховите капки? Разкажете повече за обученията, които организирате по тази методика?
- Аз съм сугестопедагог и имам опит в преподаването на шведски език по метода на сугестопедията. Намирам нещо много общо между тези две полета – Баховите есенции и сугестологията. И двете са свързани със свободата, с усещането за радост и щастие, с разкриване на разервите на личността, със здравето. Чрез методът Сугестопедия ученето е преживяване и себеоткриване. В сугестопедичния курс по Бах терапия откриваме есенциите чрез пътя на Захир от книгата, чрез специфичното четене на вълшебните концертни сеанси, които са съпроводени от специално подбрана класическа музика. Учи се чрез красотата и естетиката на различни изкуства – музика, изобразително изкуство, театър...Просто приказно. А може ли да е сериозно? Зад лекотата и радостта на един преподавател сугестопедагог  стои професионалната подготовка и отговорност, както и ангажиментът да спазва законите и принципите в сугестопедията.

За контакти:
гр. Варна ул. " Цани Гинчев" 16
тел.: 089 852 8792
Павлина Николова

Едно интервю на Светлана Желева












Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email