3 900 са диагностицираните с лупус в България


| Прочетено Прочетено: 1008 пъти | КоменариКоментари: 0



3 900 са диагностицираните с лупус в България

Медикаменти за базова терапия липсват в страната.

Хора, страдащи от системното автоимунно заболяване лупус споделиха проблемите си на дискусия на 17 май в София, инициирана от Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ) в рамките на Седмицата за информираност за ревматичните заболявания в България.

3900 са здравноосигурените пациенти с диагноза лупус през 2018 г. по данни на Националната здравноосигурителна каса. „Тези пациенти подлежат на диспансерно наблюдение. НЗОК заплаща частично два медикамента за основна терапия на лупус и цялостно заплаща скъпоструващ биологичен медикамент, който се отпуска от спецализирана комисия. За съжаление през тази година от списъка на реимбурсираните медикаменти са отпаднали нестероидни противовъзпалителни и кортикостероидни препарати – поради отказ на фирмите да ги внасят”, съобщи д-р Елиана Карамфилова от НЗОК.

Председателят на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ) Боряна Ботева насочи вниманието върху късната диагноза на лупуса, която обикновено се бави шест години след проявата на първите симптоми.

Проф. Доброслав Кюркчиев от Имунологичната лаборатория на Университетска болница „Св. Иван Рилски” обясни, че диагностиката закъснява основно поради факта, че лупусът е велик имитатор – клиничните му симптоми са сходни със симптомите на много други заболявания. Освен това общопрактикуващите лекари нямат подготовка да го разпознават, а пациентите често игнорират болките си, търсят информация само в интернет и не се консултират със специалисти ревматолози. 
„Ние, имунолозите, обаче можем да открием антинуклеарни антитела в кръвта и чрез тези имунологични изследвания да предскажем проявата на заболяването години по-рано. Ето защо в Имунологичната лаборатория на университетска болница „Св. Иван Рилски” работим по проект за ранно откриване на лупус, синдром на Сьогрен и системна склероза. В рамките на проекта изследваме безплатно близки родственици по права линия на пациенти с тези три заболявания. Търсим антинуклеарни антитела у сестри, майки, баби и дъщери на вече диагностицирани пациентки. Проектът е насочен основно към жените, защото те най-често страдат от тези заболявания. Съотношението спрямо засегнатите мъже е 9:1. Но планираме да разширим изследванията и сред роднините мъже”, обясни проф. Кюркчиев.

Пациентите с лупус алармираха, че от края на 2018 г. трудно намират на пазара основни медикаменти за терапия. Те поставиха и проблема за офлейбъл употребата на Имуновенин, който доказано подобрява състоянието на хората, страдащи от лупус. Здравната каса няма право да го реимбурсира, тъй като използването му за терапия на лупус не е подкрепено с клинично проучване.
Част от пациентите с лупус се оплакаха, че заради честите хоспитализации губят работните си места и не срещат разбиране от работодателите си. 











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Колакен МАКС - формула за здрави стави Колакен МАКС - формула за здрави стави

Колаген Макс съдържа колаген, глюкозамин, хондроитин, МСМ и хиалуронова киселина. Мощна и ефективна формула за здрави стави....


Цена: 37.80 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email