Хеликобактер пилори е причина не само за язва и гастрит


| Прочетено Прочетено: 2688 пъти | КоменариКоментари: 0



Хеликобактер пилори е причина не само за язва и гастрит

Д-р Таня Мавродинова проследява историята на инфекцията с Helicobacter pylori, която увеличава риска от развитие на рак на стомаха.

Бари Джеймс Маршал от Австралия открил бактерията Helicobacter pylori, която вирее в стомаха и причинява гастрит, язва на стомаха или дванадесетопръстника, малабсорбция на хранителни вещества и дефицит на витамин B12 .

Публикацията на Mayo Clinic - Barry James Marshall - Discovery of Helicobacter pylorias a Cause of Peptic Ulcer дава повече информация за откриването на тази бактерия. Нейното откриване дължим на Бари Джеймс Маршал (роден през 1951 г.) в Австралия. Той завършил медицински колеж и Университета в Пърт, Австралия. Именно там се запознал с бъдещата си съпруга, която била студентка по психология.

През 1981 г. работи в гастроентерологично отделение, където се среща с патолога Дж. Робин Уорън.

Бари Маршал търсел тема за изследване и научил от патолога, че има списък с пациенти, чиито биопсии от стомаха са показали странни “извити” бактерии. Уорън се нуждаел от клиницист, който да следи състоянието на пациентите, да види с какви диагнози са приети и какво е развитието на симптомите. Още при първата им среща патологът обърнал внимание на специфичните бактерии и хистологичните изменения на стомашната лигавица.

Тогава д-р Маршал лекувал пациент с тежки болки в корема, но без изяснена диагноза. Единствената находка при ендоскопия била еритема на стомаха и наличието на онези странни извити бактерии в биопсията от стомаха. Той насочил пациента към психиатър, който му изписал антидепресант.

Д-р Маршал бил информиран за откритието, че Campylobacter jejuni причиняват гастроентерит чрез храната. Тази бактерия е един от най-честите причинители на хранителни отравяния в Европа и САЩ, като в Европейския съюз има около 9 млн. случая годишно.

Името на бактерията означава извита пръчка.

Още през 1886 г. педиатърът Теодор Ешерих наблюдавал този тип бактерии в проби на изпражнения на деца, болни от диария. Дори и без лечение заболяването преминава за около седмица, но лечението с подходящи антибиотици ускорява процеса. Локалните усложнения от инфекцията с Campylobacter се получават в резултат на директно разпространение от стомашно-чревния тракт и включват холецистит, панкреатит, перитонит и масивен стомашно-чревен кръвоизлив. В много редки случаи се стига до сепсис и смърт.

Д-р Бари Джеймс Маршал отчел, че изследваните микроорганизми на външен вид много приличат на извитите Campylobacter. През 1982 г. той приключил работата си в гастроентерологичното отделение и бил назначен в отделение по хематология, в което се лекуват пациенти след трансплантация на костен мозък. Взел записките и бележките си и продължил изучаването на около 100 случая, събрани от патолога. Докато бил в болницата в Порт Хедланд, той представил работата си пред колегите си лекари, но получил смесени реакции.

През 1982 г. емоционалният стрес и пикантната храна били смятани за основни причини за развитие на гастрит и язва.

Съпругата на д-р Маршал много му помогнала в писането и редактирането на първите му научни статии. Завършилата психология Ейдриън продължила да играе важна роля и в по-късно написаните статии, презентации и книги. Д-р Маршал отново трябвало да смени работата си, тъй като срокът на обучение приключил, но бил назначен в друга болница. Там направил още проучвания и така открил бактерия, която през 1982 г. нарекъл Campylobacter pylori, защото смятал, че е рода Campylobacter.

В началото на 1983 г. д-р Маршал се свързал с гастроентеролог от Лондон, който по-късно го поканил да представи резултатите от труда си в Брюксел. През следващите месеци и други изследователи в Австралия и Европа открили бактерии в биопсии от стомаха на пациенти с пептична язва.

През 1984 г. Бари Маршал и патологът Уорън публикуват доклад за наличието на извити бактерии в 77% от 22 пациенти с язва на стомаха и при 100% от 13 пациента с язва на дванадесетопръстника. Първоначално тези бактерии не са изолирани, защото пробите са изхвърлени прекалено рано. По време на Великденските празници през 1982 г. почивката позволява на бактериите да нараснат и да бъдат открити.

Маршал, който не успява да разработи животински модел за откритата бактерия решава да експериментира със собственото си здраве.

През 1984 г. му е направена ендоскопия, която показва нормална стомашна лигавица. След това той поглъща бактериите съвсем целенасочено. 3 дни по-късно се отчита силно гадене и ахлорхидрия. На 8-мия ден настъпва повръщане. Отново се прави ендоскопия и биопсия, които показват обострен гастрит и положителни проби за Campylobacter pylori. На 14-тия ден се провежда 3-та ендоскопия, а след това започва лечение с антибиотици и бисмут. Възстановява се бързо.

По-късно през 1984 г. Маршал получава финансиране от Австралийския съвет за медицински изследвания да проведе изследване, за да се определи дали язва на дванадесетопръстника може да се излекува с антибиотици. Така той отново се премества в друга болница, за да могат да участват повече пациенти. От време на време се среща с Уорън.

През 1989 г. Camplyobacter pylori е преименуван на Helicobacter pylori, защото вече е доказано, че това е съвсем различен микроорганизъм. Наименованието идва от древно- гръцката дума hellix / έλιξ "спирала" или "намотка”.

…През 1994 г. по време на среща във Вашингтон на Националния институт по здравеопазване на САЩ вече се заявява, че важен ключ към лечението на стомашните язви е откриването и ликвидирането на Helicobacter Pylori. През 1996 г. Маршал получава финансиране и се завръща в родната Австралия.

През 2005 г. Бари Маршъл и Уорън печелят Нобелова награда за медицина и физиология. Получил вече множество награди, през 2007 г. печели и кавалер на ордена на Австралия от най-висока степен. През 2016 г. подписва писмо с призив от Грийнпийс, ООН и правителства от целия свят за прекратяване използването на ГМО.

Но да се върнем отново на самата бактерия, първоначално наименована Campylobacter pylori, а днес Helicobacter pylori. [2]
Това е грам-отрицателна микроаерофилна бактерия (т.е. изисква кислород, но с по-ниска концентрация, отколкото във въздуха), която обикновено вирее в стомаха. Счита се, че специфичната форма на бактерията е еволюирала именно за да може да прониква през стомашната лигавица. Повече от 50% от населението в световен мащаб се е сблъсквало с тази бактериална инфекция като тя е по-често срещана в развиващите се страни, отколкото в развитите. Около 80% от хората, които са заразени с бактерията нямат никакви притеснителни симптоми. Острата инфекция може да се прояви като остър гастрит с коремна болка и гадене. След това може да продължи като хроничен гастрит с подуване на корема, оригване, а понякога повръщане и черни изпражнения. Хората, които са заразени с H. pylori имат 10-20% риск от развитие на пептични язви и 1-2% риск от развитие на рак на стомаха.

Болките в стомаха се появяват обикновено, когато е празен, между храненията и в ранните сутрешни часове. По-рядко срещани симптоми са кървене, което може да доведе до анемия, слабост и лесна умора.

Възрастта, на която хората се инфектират влияе на развитието на заболяване. Ако това са деца, те могат да развият по-силно възпаление, гастрит и риск от язва. Обикновено инфектирането се случва по-често в ранна детска възраст, а в развиващите се страни е по-често поради лоши санитарни условия и по-нисък прием на антибиотици.

Инфекцирането в по-напреднала възраст води до различни промени в стомаха и язва на дванадесетопръстника. Въпреки високата степен на инфекция в определени райони на света, средната честота в световен мащаб намалява, но се увеличава резистентността на Helicobacter Pylori към антибиотици.

Начинът на инфектиране е все още непълно изяснен. Може би се предава от човек на човек, а бактерии са изолирани не само от изпражненията, но и от слюнката и зъбната плака. Бактерията може да се предава и чрез замърсени отпадни води.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Колакен МАКС - формула за здрави стави Колакен МАКС - формула за здрави стави

Колаген Макс съдържа колаген, глюкозамин, хондроитин, МСМ и хиалуронова киселина. Мощна и ефективна формула за здрави стави....


Цена: 37.80 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email