Свиренето на инструмент подобрява емоционалното здраве на децата


| Прочетено Прочетено: 695 пъти | КоменариКоментари: 0



Свиренето на инструмент подобрява емоционалното здраве на децата

Свиренето на инструмент подобрява емоционалното здраве на децата, концентрацията и умението за самоконтрол – невронауката го доказва!

Повечето родители, които насърчават децата си да започнат да свирят на музикален инструмент, са подтикнати от амбицията или представата, че детето им един ден може да се занимава професионално с това. Всъщност невронауката показва, че има смисъл едно дете да се научи да свири на музикален инструмент, дори и това да няма общо с професионалното му развитие.

Изследователи от няколко американски и канадски университета проучили как се отразява музикалното обучение върху мозъчните структури на децата. Учените сканирали мозъка на 232 деца на възраст от 6 до 18 години и измервали промените в поведението на участниците през интервал от 2 години, като в този период от време децата посещавали уроци по свирене на музикален инструмент.

Решението на изследователите да направят това проучване се основава на вече съществуващите доказателства за това, че мозъчните структури се променят под влияние на средата и дейностите, с които се занимава едно дете или възрастен. А от друга страна, съществуват доказателства и за това, че проблеми като агресивно поведение, прекалена импулсивност, хиперактивност и дефицит на вниманието, тревожност и депресивност също се свързват с определени особености в структурата и активността на мозъчните структури.

Невробиолозите искали да разберат практикуването на кои здравословни навици могат да реорганизират мозъчните структури по такъв начин, че да се постигне превенция и разрешаване на проблемите свързани с поведението и емоционалното състояние на децата, както и да се стимулира развиването на когнитивни умения като слухова обработка, концентрация, запаметяване и моторно-двигателна интелигентност и координираност на движенията, посочва сайтът neuro-therapy.eu.

Резултатите от изследването показали, че действително дейност като свиренето на музикален инструмент се отразява положително върху поведенческите особености и характеристики на децата, както и върху развитието на плътността и дебелината на мозъчната кора (кортикалната плътност).

Предишни изследвания са разкрили връзка между развитието на дебелината на мозъчната кора и склонността на децата да проявяват симптоми на тревожност, депресия или агресия. Когато се използват здравословни дейности като обучението по свирене на музикален инструмент за стимулиране на развитието на дебелината и плътността на мозъчната кора у децата и тийнейджърите, това може да съдейства за намаляване на склонността към тревожност, депресия, агресия, хиперактивност и прекалена импулсивност.

Други здравословни дейности, които имат положително влияние върху мозъчната кора са спортът, танците и четенето на художествена литература.

Доказано е, че структурата на мозъка на музикантите зависи от възрастта, на която са започнали да свирят и от броя на годините, в които са практикували на това умение. Но много изследвания показват, че дори и краткосрочно музикално обучение има значителен ефект върху мозъчната структура. В едно от тези изследвания участвали 62 деца от детската градина. Те имали занимания в групи по 10 деца 2 пъти седмично по 20 минути и след една година резултатите били налице – подобрени когнитивни умения и променена мозъчна структура.

Невробиолозите разработват и софтуерни програми като FastForWord и Reading Assistant, за да подпомогнат създаването на нови невронни мрежи в мозъка на децата и да подобрят когнитивните им умения за четене, писане, смятане, усвояване на чужд език, слухова обработка, концентрация и запаметяване.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое - сух екстракт при запек Алое - сух екстракт при запек

Алое - сух екстракт на капсули притежава благоприятен ефект при хроничен запек. Продуктът не предизвиква привикване и няма странични ефекти....


Цена: 9.00 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email