25 години Кръвен център-ВМА: Актьори и мотористи дариха кръв безвъзмездно


| Прочетено Прочетено: 739 пъти | КоменариКоментари: 0



25 години Кръвен център-ВМА: Актьори и мотористи дариха кръв безвъзмездно

Центърът по транфузионна хематология на ВМА отбеляза 25 години от създаването си с кръводарителска акция, подкрепена от едни от най-обичаните актьори на България, сред които Веселин Анчев, Владимир Пенев, Ирина Митева, Неда Спасова, Диана Димитрова, Васил Бинев, Ернестина Шинова и други.

За пореден път в подкрепа на безвъзмездното кръводаряване се включиха и  представители на най-голямата мото организация в страната "Sofia Riders".

По-късно, по случай годишнината началникът на ВМА награди най-дългогодишните кръводарители на Центъра, сред които военнослужещи и цивилни граждани.

"Това е сериозна годишнина и Кръвният център е доказал своето важно място във ВМА. Кръвният център е Ахилесовата пета на  академията при критични условия. Идеята за създаването му е великолепна, защото една военна болница не може да съществува без собствени запаси от кръв. Затова, изразявам своята благодарност към хората, които са я осъществили преди 25 години", коментира още началникът на ВМА проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Той изтъкна, че ВМА не прилича на нито една друга болница, на нито едно друго войсково поделение – тя е нещо изключително: Има своите специфични задачи и роля в изпълнението им играе именно Центърът по трансфузионна хематология. Всъщност, боеготовността на болница като нашата се измерва и в нейните запаси от кръв. Това определя лимитите на нашите възможности.

Бригаден генерал Мутафчийски изрази своето огромно уважение към сплотеността на колектива, който неуморно, денонощно, се грижи за осигуряване на комфорта на всички лекари и сестри, но най-вече – на пациентите  в най-тежко положение.

"Искам да благодаря на редовните кръводарители, каквито има тук. Нямайки по никакъв начин изгода, те идват, водени от собственото си разбиране, че искат да дарят кръв. Благодаря на всички, които се включиха в сутрешната ни акция. Използвам случая да отправя към всички следния призив - когато се събудите някоя сутрин и се чудите какво добро да направите – за поне трима души, идете и кръводарете", допълни още началникът на ВМА.

 Близо два пъти са се увеличили безвъзмездните кръводарители в 25-годишната история на Центъра. Ако през 1994 г. са били 3 547, след 2008 г. са надхвърлили 5 000, а дотук през 2018 г. са дарили над 6 000 души, отчете от своя страната полковник проф. Румен Попов, началник на Центъра по трансфузионна хематология.

През последните 15 години във ВМА е налице значително увеличаване на обема на хемотрансфузионната терапия, като резултат от оказване на специализирана и високотехнологична медицинска помощ. Статистиката показва, че през 1996 г. например за 12 месеца са преляти 1062 литра кръв и кръвни продукти, а през 2017 г. – 2060 литра.

Позитивна тенденция е и, че все повече млади хора даряват кръв безвъзмездно, каза още проф. Попов.

По думите му, развитието на доброволното и безвъзмездно кръводаряване е стратегическо направление в дейността на ВМА. А общата задача е създаване, запазване и укрепване на стабилен донорски контингент.

Основното предизвикателство в дейността ни е навременното и адекватно снабдяване на пациентите от ВМА с кръв и кръвни съставки чрез осигуряване на високо ниво на защита на човешкото здраве.  Единствено доброволното и безвъзмездно кръводаряване може да обезпечи пълноценно ВМА с кръв и кръвни съставки, заключи проф. Попов.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Телешки желатин за здрави стави Телешки желатин за здрави стави

Телешкият желатин укрепва здравите на ставите, подпомага работата на сърцето, подобрява метаболизма, подобрява здравето на косата, кожата и ноктите....


Цена: 11.40 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email