Урологът д-р Емил Петков: Уголемената простата не влияе върху сексуалните възможности на мъжа


| Прочетено Прочетено: 1863 пъти | КоменариКоментари: 0



Урологът д-р Емил Петков: Уголемената простата не влияе върху сексуалните възможности на мъжа

Д-р Емил Петков е специалист уролог в сектор „Урология“ към Хирургична клиника на болница „Тракия“. Един от честите въпроси, които пациентите задават е дали уголемената простата намалява сексуалната функция и може ли тя да бъде възстановена чрез медикаменти или хранителни добавки? Д-р Петков дава изчерпателни отговори по тази тема:

- Д-р Петков, уголемената простата затруднява ли сексуалната функция при пациентите с това заболяване?
- Когато увеличението на простата е резултат на така нареченото доброкачествено увеличение на простатата, самото увеличение по принцип не води до каквото и да било намаляване или промяна в сексуалната активност или функции на мъжа. Основната роля на простатата е да образува спермата, като смеси простатния секрет и сперматозоидите, които идват от тестисите. Ерекцията и половата активност нямат отношение към тази жлеза. Така че няма някаква връзка между намаляването на сексуалната активност при мъжа и наличието на доброкачествена хиперплазия на простатата.

- Но рекламите на продукти за лечение на уголемена простата оставят пациентите с впечатление, че заболяването влияе върху сексуалните им възможности?
- Това заболяване се развива с напредване на възрастта, пациентите обикновено страдат от редица съпътстващи заболявания като високо кръвно налягане, атеросклероза, различни съдови заболявания. Такива заболявания са една от основните причини за отклонения в сексуалната функция. Еректилните дисфункции се получават при недобро изпълване на половия член с кръв. Възможно е причина за това да е емоционалното състояние на пациента, мозъчните импулси, от които зависи отварянето на кръвоносните съдове и притока на кръв към така наречените пещеристи тела на члена. Когато съдовете имат някакви увреждания, като атеросклеротични плаки, пропускливостта им намалява и оттам се появяват смущения в качеството на ерекцията. Пак ще повторя, че тези проблеми не са в резултат на уголемената простата, която след 50-60 годишна възраст се проявява при почти всеки мъж, а е резултат от всички тези заболявания, които изброихме.

- Влияят ли медикаментите, които се приемат за възпиране на простатната хиперплазия,върху сексуалните възможности на пациента?
- Едни от медикаментите, които обичайно се приемат при уголемена простата, са така наречените алфа-блокери. Основния им механизъм на действие е да отпуснат мускулчетата на изхода на пикочния мехур. Когато тези мускулчета се отпуснат, се създават условия спермата да навлезе в пикочния мехур. Това е така наречената ретроградна еякулация, която не се изхвърля навън, а влиза в пикочния мехур и със следващата фикция човек я отделя. Получава се спиране на спермоотделянето. Това е временно явление, само докато се приемат тези медикаменти. Когато те се спрат, нормалното спермоотделяне се възстановява. Но – това не води до затруднена ерекция или до затруднен полов контакт или до намалено желание за полов контакт.

Другата група медикаменти, които се ползват за лечение на простата, това са 5-алфа редуктазните инхибитори, които имат хормонален механизъм на действие. Те намаляват стойностите на тестостерона. При тези лекарства има проучвания, които показват, че особено при по-възрастни мъже е възможна появата на сексуална дисфункция. Но тя отново не е в следствие на уголемената простата, а на медикамента.

- Оперативното премахване на простата променя ли сексуалната функция?
- Не. При оперативното премахване на доброкачествено уголемената простата напълно се запазва сексуалната функция на мъжа. Когато се прави операция за отстраняване на простатата, тенденцията е да се извършват така наречените нервосъхраняващи операции, при които самата простата се отделя прецизно, без да се засяга съдово-нервния сноп, който има значение за еректилната функция на пениса. Целта на тези операции е именно да се съхрани сексуалната дейност на мъжа. Единственото, което той не може да прави след отстраняването на простата е, че не може да произвежда сперма.

- Как стоят обаче нещата, ако уголемяването на простата се окаже злокачествено?
- При злокачественото увеличение на простатата лекарствата, които се използват, са доста по-драстични като действие. При тях е много по-ясно изразено това намаляване на сексуалната дейност, но то пак е резултат от действието на лекарствата, а не на заболяването. При злокачественото уголемяване на простата обемът на операциите обичайно е доста по-голям, в сравнение с доброкачествените случаи. Въпреки това в повечето случаи сексуалната функция отново може да бъде запазена.

- Операциите на уголемена простата, които извършвате в Болница „Тракия“ от този вид ли са?
- Да, ние извършваме щадящо отстраняване на простатната хиперплазия по ендоскопски път. Прилагаме световния„Златен стандарт“за тези операции, като използваме биполярен плазмен резектор. Той е изключително щадящ, с минимална кръвозагуба и със сравнително кратка продължителност на интервенцията. Излишната тъкан се отстранява чрез изпаряване с електрическа плазма. Възможно е уголемената простата да се оперира и с различни видове лазери. Предимството при тях е, че операцията протична по-безкръвно, недостатък е, че процедурата продължава значително по-дълго, отколкото с плазмена резекция. В Болница „Тракия“ правя операции с биполярен резектор вече над 9 години, използвайки най-съвременна апаратура с видеосистема с висока резолюция на образа. Операцията продължава около час. Не се налагат кръвопреливания. Следоперативно се носи катетър 24 часа, който се сваля на следващия ден и пациентът се изписва.

- Какво ще посъветвате пациентите, които страдат от уголемена простата и забелязват смущения в сексуалните си функции?
- Еректилната дисфукция се определя като феномен, в който участват няколко системи – съдова, ендокринна, мозъка, емоционалната сфера. Всяко едно нарушение, при която и да е от тези сфери, може да доведе до нарушения в сексуалната активност и възможности. При такива нарушения е много важно да се търси причината, която е довела до еректилната дисфункция. Защото тя често е симптом за някакво много по-сериозно заболяване от рода на захарен диабет, атеросклероза, хипертония и други. Препоръчително е пациент с такива проблеми да бъде прегледан от лекари с различни специалности, които да открият истинската причина и да предприемат правилното лечение.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Свински желатин за здрави стави Свински желатин за здрави стави

Желатинът укрепва клетките и вътрешните влакна, има благоприятен ефект върху съединителната тъкан, подпомага възстановяването на увредените стави....


Цена: 9.50 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email