Как да се разхладим в жегите?


| Прочетено Прочетено: 1531 пъти | КоменариКоментари: 0



Как да се разхладим в жегите?

Не чакайте термометърът да  удари 30 С , че и повече, за да вземете превантивни мерки как да се разхладите. Подготовката трябва да започне още в началото, за да избегнете прегряване на тялото, загуба на течности и оплаквания като болки в главата, гадене, повръщане, повишаване на телесната температура, ускорен пулс и др. Най-важните правила ги знаете: не излизайте в най-жарките часове на деня, пийте достатъчно течности - леко охладени, но не и студени, предизвикайте изкуствено раздвижване на въздуха вкъщи, но без да настинете.

Съвет №1: Пийте ментов чай
Ментовият чай се счита за охладител № 1 в жегите, наред с минералната вода, зеления чай и фрешовете. В каната с вода също можете да добавите малко прясна мента: променя не само вкуса, но действа ободряващо.

Подходящо е да пиете също леко горещи напитки в жегите, за да изравнявате „двете атмосфери”- външния пек и затопления от чая организъм. Добре е да си правите и следната напитка: 1 част сок, 2 части вода, като добавите  1 гр. сол  на всеки литър, за да не се обезводните.

Ледената вода не е добър избор: не само защото човек може да се простуди, но и за стоплянето й тялото отделя много енергия, което в жегите води до допълнително изтощение.

Съвет №2: Плодове, салати, постни ястия вместо месо
От плодовете изберете тези, които разквасват устата и са по-течни. В жегите е най-разумно да избирате леки ястия: салати, таратор, постни супи и блюда ( дори и да не сте вегетарианци) вместо меса, пържени и панирани ястия с много тежки сосове и гарнитури. Облекчаването на работата на стомаха винаги се усеша като цялостна лекота на тялото, и това допълнително помага да се понасят жегите. Забравете за алкохола.

Съвет №3: Правилно охлаждане с вода на тялото
При екстремни жеги е добре да охлаждате регулярно тялото, но не с леденостудена вода: периодично измивайте лицето, ръцете до китките, и стъпалата. Така ще подпомогнете кръвообръщението.

Съвет №4: Спете с леки дрехи и завивки
Преди лягане си вземете леко топъл душ( леден в никакъв случай) и си сложете ефирна дрешка, която държи прохладно. За жегите се препоръчват ленени дрехи и завивки. Не спете на течение и на климатик. Достатъчно е да сте охладили стаята предварително, без вентилатор и климатик допълнително да я изстудяват. Разликата вътре/ вън не трябва да бъде повече от 5 градуса, иначе не е здравословно.

Съвет №5: Избягвайте спорта
Точно в горещниците не натоварвайте тялото допълнително с фитнес, тичане  и др. усилия. Изчакайте жарките дни да отминат и след това се върнете отново към любимите си спортни занимания.

Съвет №6: Избягвайте директно излагане на слънце

Не излизайте без шапка и вода със себе си. Облечете леки дрехи и ходете по сянката. Ако сте на плаж, то ползвайте деня сутрин до 10 ч, и следобед –след 16 ч.

Съвет №7: Първи симптоми на слънчасване
Първи симптом на слънчасване със сигурност е проблясването на светлинки/ „звездички”пред очите. Можете да получите световъртеж, а често и топлинния удар протича без симптоми и човек направо се строполява. При най-малките признаци на силна умора и неразположение направете почивка, а ако оплакванията не отшумяват потърсете лекар.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email