Ядем колбаси направени от вимета, тестиси, бъбреци и друга карантия


| Прочетено Прочетено: 31163 пъти | КоменариКоментари: 0



Ядем колбаси направени от вимета, тестиси, бъбреци и друга карантияТестиси в пастета, зурли в кренвиршите, пилешки изрезки и кожа в салама. И най-дребните частици животинска плът се оползотворява от колбасарската промишленост в местните произведения. Зa сега не е намерено приложение единствено на копитата, козината, човките и перушината.

Съществуват обаче машини, които превръщат свинска глава във фин пастет само за броени секунди. Същият е ефектът и с цяла кокошка - пъха се от едната страна, от другата излиза на кренвирш, пише "Телеграф".

"Не съм чувал някой да заколи животно и да го продаде за приготвяне на колбаси. Никой не се наема да произвежда луканка от бут или плешка, тъй като цената на такъв продукт драстично би надвишила дори тази на най-квалитетните луканки, които вървят по 20-25 лв. за килограм", споделят хора от бизнеса с добавки за колбасарката индустрия.

Месото, което все пак се влага в по-скъпите продукти, се внася под формата на дълбоко замразени калъпи. След пристигането в цеха, месото се оставя извън фризерите за една вечер, за да може да бъде нарязано от машините.

Става дума за разнородно месо, включително от диафрагми, от хранопровода, често придружено с голямо количество сланина. Непродаденото охладено месо от витрините, което е годно, но с влошен търговски вид, също заминава за преработка.

Всички субпродукти като черен и бял дроб, крачета, бъбреци, шкембе, далаци, бузи, уши и опашки се продават отделно. Ако обаче не бъдат реализирани, стават на пастети или на кренвирши. Същото важи и за пилешките трътки, зурлите и дори тестисите.

Благодарение на модерните машини за обезкостяване се отделя всяка останала частица пилешко по кокалите. Това е масово използваното в саламите МОМ - механично обезкостено месо, известно още като прат. Освен месо в него попадат мускулна тъкан, сухожилия, дребни кости частици.

Свинската и телешката кожа, както и костите са и суровина за производството на колаген, който също се влага в саламите. Освен в нискокачествените колбаси, свинската кожа се използва за приготвянето на гранули или други кучешки лакомства.

Оглозганите след преработка кокали, както и нереализираните глави и крачета също се продават на кучкарниците.

Родните производители влагат и големи количества сланина в приготвените колбаси. Ако в кренвиршите има сланина дори е добре, но напоследък и тя повиши цената си, заради което се слага изкуствена сланина, обясни служител в голяма ферма за месо със затворен цикъл на производство.

Изкуствената сланина се изработва от растителна мазнина, сгъстена с алгинат.











Акценти от Здравница



Какво е адренална умора?

Какво е адренална умора?

Един от проблемите за които рядко се мисли, а той често съществува, е т.нар "адренална умора", т.е това е умора на надбъбречните жлези....още

След онкологичната диагноза - отново в живота

След онкологичната диагноза - отново в живота

Често, когато говорим за онкологично заболяване, за диагноза и лечение, се фокусираме върху тях. Те някак ни изглеждат първият и най-ключов удар, от който зависи дали и как ще продължим....още

Зрителните нарушения са третата причина за инвалидност в света

Зрителните нарушения са третата причина за инвалидност в света

Зрителните нарушения са третата причина за инвалидност в света, сочат данни на ООН , а най-малко 2 млрд. души живеят със зрителни увреждания или слепота, като 1,1 млрд. души имат зрителни увреждания, които биха могли да бъдат предотвратени....още

Микробиом – патогени, пробиотици и пребиотици (част 1)

Микробиом – патогени, пробиотици и пребиотици (част 1)

Нашето здраве е свързано с чревната микрофлора. Тя се състои от пробиотици, неутрални микроорганизми и патогени. Не трябва да се бъркат паразити с патогенните микроорганизми....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email