Бебета и деца остават без ваксини?


| Прочетено Прочетено: 2418 пъти | КоменариКоментари: 0



Бебета и деца остават без ваксини?Бебета и деца останаха без ваксини. Три от задължителните инжекции липсват масово в страната, алармираха от здравното министерство. Още в края на май, поради липса на количество, е спряно раздаването на трите най-важни детски ваксини в страната.

Сред тях е ваксина БЕЦЕЖЕ, която е жизнено необходимата за новородени бебета, предава bTV.

„Тези ваксини са изчерпани, различните количества в 11 области. 6-валентната и тетра валентната - в 7 области”, заяви д-р Ангел Кунчев.

Инжекциите предпазва децата от туберкулоза, хапатит Б, дифтерия и тетанус. В Бургас задължителните ваксини се доставят само в родилните отделения на болниците. Другите са на изчакване, оплакват се джипита.

„От две седмици няма пентаксим, но по принцип досега е имало. Много рядко се е случвало да няма, при което после се е получавал пентаксимът и са се имунизирали децата”, поясни д-р Маша Кънева.

От районната каса казват, че има недостиг и на други ваксини. Четири вида са на ограничено количество. Оказва се, че липсващите ваксини залежават в складовете на фирмите доставчици. Повече от месец фирмите чакат здравната каса да подаде заявка към тях за броя необходими ваксини.

„Бяхме предоставили заявките за подпис, но в този момент се случи това решение на парламента, с което беше освободен д-р Пламен Цеков. В резултат на това тази заявка трябваше да изчака до стъпването в длъжност на доктор Тодорова. Първото нещо, което тя подписа след договора си за управление, е заявката за ваксините”, заяви Маргарита Грозданова, началник на „Фармацевтично осигуряване” в НЗОК. От касата обещаха до 10 дни да има достатъчно ваксини в цялата страна.












Акценти от Здравница



Какво е адренална умора?

Какво е адренална умора?

Един от проблемите за които рядко се мисли, а той често съществува, е т.нар "адренална умора", т.е това е умора на надбъбречните жлези....още

След онкологичната диагноза - отново в живота

След онкологичната диагноза - отново в живота

Често, когато говорим за онкологично заболяване, за диагноза и лечение, се фокусираме върху тях. Те някак ни изглеждат първият и най-ключов удар, от който зависи дали и как ще продължим....още

Зрителните нарушения са третата причина за инвалидност в света

Зрителните нарушения са третата причина за инвалидност в света

Зрителните нарушения са третата причина за инвалидност в света, сочат данни на ООН , а най-малко 2 млрд. души живеят със зрителни увреждания или слепота, като 1,1 млрд. души имат зрителни увреждания, които биха могли да бъдат предотвратени....още

Микробиом – патогени, пробиотици и пребиотици (част 1)

Микробиом – патогени, пробиотици и пребиотици (част 1)

Нашето здраве е свързано с чревната микрофлора. Тя се състои от пробиотици, неутрални микроорганизми и патогени. Не трябва да се бъркат паразити с патогенните микроорганизми....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email