Д-р Галина Тодорова: Умеем ли да дишаме правилно?


| Прочетено Прочетено: 4047 пъти | КоменариКоментари: 0



Д-р Галина Тодорова: Умеем ли да дишаме правилно?Умеем ли да дишаме правилно? Дълбоко и ритмично дишане за физически и психически тонус?   

Може би се чувствате напрегнати или пък отпуснати и уморени. Знаете ли , че много често причината за това е неправилното, повърхностно дишане?

Чистият въздух е необходим, за да се чувстваме физически и психически добре. Осигуряването на достатъчно кислород в кръвта и тъканите е въпрос и на правилно дишане. Проблемът е, че ние често без да си даваме ясна сметка дишаме повърхностно и неритмично.Последицата е,че мускулите не се снабдяват с необходимото им количество кислород. Затова се чувстваме уморени и вяли и получаваме мускулни крампи.

Добрата новина е,че лесно можете да се научите да дишате правилно като съблюдавате следните съвети:

Съвет №1
Внимавайте за добрата си стойка. Когато стоите,седите или вървите съблюдаваите тялото ви да е изправено,гърдния кош отворен.Гърбът е изправен,раменете изтеглени назад,гърдите са леко напред. Само така въздухът може безпрепятствено да достигне белите дробове и корема.

Съвет №2
Дишайте съзнателно.

Ние отново трябва да се научим на това,което бебето прави спонтанно-т.е. да извършваме дълбоки дихателни движения,така че да осигурим коремно и странично дишане.

Упражнявайте се в това като за целта легнете удобно на постелка на земята или седнете.Отпуснете ръцете свободно върху корема.По желание може да затворите очи.Сега вдишайте дълбоко през носа-въздухът да достигне до корема като повдигне леко ръцете ви положени върху него.Задръжте за кратко и издишайте максимално през устата като изкарате колкото може повече въздух.Повторете упражнението 10-15 пъти дневно.По този начин повече въздух достига белите дробове и кръвта се насишта с повече кислород.Така ще се почувствате тонизирани и изпълнени с енергия.

Съвет №3
Движете се повече на открито,на чист въздух. Правете разходки сред природата. Карайте колело.Порцията чист въздух стимулира обмяна на веществата и подобрява настроението.

Съвет №4
Не носете прекалено тесни дрехи (панталони,сутиени,поли).Те ограничават притока на въздух. Дишането не може да бъде дълбоко,коремно,а става повърхностно.

В свободни и удобни дрехи дишате свободно.

Съвет №5
Намалете килограмите. Наднорменото тегло води до затруднено дишане и кислороден недостиг.

Съвет №6
Научете се да са справяте със стреса. Не взимайте всичко присърце.Стресът, страхът, възбудата нарушават ритъма на дишането.

Съвет №7
Открийте своя собствен ритъм на дишане било при ходене, изкачване на стълби или спорт. Никога не се насилваите даваите си достатъчно време!



Коя е д-р Галина Тодорова?
Д-р Галина Тодорова завършва МФ на МА гр. София със специалност медицина.Работи във вътрешно отделение на болницата в Бяла Слатина като интернист ,в Националния център по спортна медицина- гр.София - като спортен лекар.

Има придобита специалност по спортна медицина и специализация по обща медицина. Последните години работи природна медицина: фитотерапия и диетика, фунготерапия биорезонансна диагностика и терапия с апарат Биком и Акутест.

За повече информация посетете www.biokabinet.com











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email