Проф. Донка Байкова - любимата диетоложка на обикновени хора, депутати и спортисти


| Прочетено Прочетено: 6959 пъти | КоменариКоментари: 0



Проф. Донка Байкова - любимата диетоложка на обикновени хора, депутати и спортистиЗащо станах лекар? Здравница се обърна за отговорът на този въпрос  към една от най-добрите ни диетоложки проф. Донка Байкова.

Проф. Донка Байкова е завършила Немската езикова гимназия в Бургас. С отличен. Има много познания по …литература и математика и това давало повод на преподавателите й по български език да смятат, че тя ще учи  филология или театрално изкуство. Учителите й по математика и физика пък я окуражавали да следва математика. Никой обаче не знаел какво й е в главата. Тя не казвала, за да има ефект на изненадата.

Кандидатствала биология и химия и я приели…стоматология.  Разбира се, компромис с мечтите не се правят  и тя малко по-късно тя записва медицина.

Докато учи, се омъжва за много известен наш лекар-хирург, с които имат двама сина. В живота й се случва да покаже на практика, че  до всеки успял мъж стои една силна жена. В ролята й на майка и в сянката на съпруга минават години. Въпреки усилията й  следва криза в брака и раздяла.

 През годините двамата й сина –Димитър и Петър Маркови  правят своя избор и избират попрището на медицината . На нежните й плещи ляга тежкото и продължителното им следване, включително  специализации в чужбина.

Кой направи децата ви доктори?, питам. „Възпитавахме ги чрез метода на подражанието.  И така нещата се случиха  естествено и при  двамата”. Днес д-р Димитър Марков и по-малкия му брат д-р Петър Марков са сред най-добрите млади акушергинеколози у нас.

Като лекар проф. Байкова избира да работи  в областта на експерименталната медицина. В годините на социализма, когато се развива кариерата й  диететиката  минава за трета  глуха специалност. Но идва и нейното време. След промяната у нас през 1989 г. хората сменят модела си на хранене, пише се и се говори много повече за диети , модно става разделното хранене, навлизат хранителните добавки и работата й нараства неимоверно. И най-вече, започват да я търсят и ценят не само колегите й , а  масовата публика. 

Кариерата й е започва като редовен докторант в Научния институт по хранене и  днес е г-жа Професор.  „Диететиката ми е първата и последна любов”, признава тя.

През последните 5 години проф. Байкова работи и в областта на обучението на кадри. Ръководител е на катедра „Превантивна медицина”  във Факултет по обществено здраве  на Медицински университет –София.

„Професията лекар  е много хубава, но е страшно изхабяваща, защото „Раздаване”, това е ключовата дума”, казва тя.

Зад гърба й днес  тя има хиляди пациенти, хиляди интервюта, хиляди курсове, семинари  и обучения, и… много удоволетвореност.

Нейната философия за храненето печели многобройните й привърженици заради ефективността на диетите и приложимостта й. Нейни са ключовите фрази, наложили се у нас, и следвани от много жени и мъже. „Яж, за да отслабнеш”, „Вредни храни няма. Има лоши комбинации и неправилни количества”. „Гладът е агресия, протидействайте му”. „Най-полезен е пълнозърнестият хляб”. „Яжте риба, за да сте здрави”.

Проф. Байкова е била е диетолог на много известни личности, а също и на  депутатите. Направила е първите препоръки за храненето на 38-то Народно събрание. „Но нещата много не се получиха,  те си имаха любими традиции- печално известното депутатско кюфте и още други, от които не се лишиха”, посочва тя.

Друг любим периметър е да консултира храненето на спортистите.  Тя любима диетоложка в Национална спортна академия. Тя е и рецензент там. Водила и следдипломното обучение на треньорите по футбол за храненето на спортистите, сред които са  големите имена на нашия футбол.  Покани за обучения има лично от проф. Шишков, от покойния проф. Шойлев и др.

Проф. Байкова издаде и първата си книга- „Да отслабнем без глад”, която стана хит.

Мечтата й да бъде ярък преподавател и  запомнящ  се професор по хранене и диететика, и прекрасна майка и баба се сбъдна.  Казва, че ще се радва, ако един студентите й казват, че са били възпитаници на  „Школата на проф. Байкова”.

”Знам, че 75 на сто от лекцията, която съм преподала,  е запомнена в детайли, с последни данни от науката и практиката. И че студентите ми идват с огромно желание на моите лекции. Това е съкровеното ми желание- да подготвя кадри в това направление”, обобщава още проф. Донка Байкова. 

Светлана ЖЕЛЕВА













Акценти от Здравница



Какво е адренална умора?

Какво е адренална умора?

Един от проблемите за които рядко се мисли, а той често съществува, е т.нар "адренална умора", т.е това е умора на надбъбречните жлези....още

След онкологичната диагноза - отново в живота

След онкологичната диагноза - отново в живота

Често, когато говорим за онкологично заболяване, за диагноза и лечение, се фокусираме върху тях. Те някак ни изглеждат първият и най-ключов удар, от който зависи дали и как ще продължим....още

Зрителните нарушения са третата причина за инвалидност в света

Зрителните нарушения са третата причина за инвалидност в света

Зрителните нарушения са третата причина за инвалидност в света, сочат данни на ООН , а най-малко 2 млрд. души живеят със зрителни увреждания или слепота, като 1,1 млрд. души имат зрителни увреждания, които биха могли да бъдат предотвратени....още

Микробиом – патогени, пробиотици и пребиотици (част 1)

Микробиом – патогени, пробиотици и пребиотици (част 1)

Нашето здраве е свързано с чревната микрофлора. Тя се състои от пробиотици, неутрални микроорганизми и патогени. Не трябва да се бъркат паразити с патогенните микроорганизми....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email