Ново онкомедикамент дава шанс за жени с рак на гърдата


| Прочетено Прочетено: 2427 пъти | КоменариКоментари: 0



Ново онкомедикамент дава шанс за жени с рак на гърдатаНово онколекарство на Рош дава шанс на хиляди жени за индивидуално лечение на рак на гърдата.
То вече получи одобрение от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) като приложението му е  за жени с нелекуван HЕR2–положителен метастазирал рак на млечната жлеза.

Свързването на лекарството с HЕR2-рецептора пречи на растежа на тумора, помага на имунната система да унищожи злокачествените клетки и удължава живота на пациентите, обясниха лекарите от фармацевтичния гигант.

Лекарството се прилага само в комбинация със стандартното лечение в момента (онкомедикаменти  с различен механизъм на действие и химиотерапия) при пациенти с HER2-положителен метастазирал или локално рецидивирал рак на гърдата.
Иновативният медикамент е издържал успешно тестовете на международното клинично проучване фаза III – CLEOPATRA, при което се оценяват ефикасността и безопасността му . Резултатите показват, че комбинираният метод на лечение с новото лекарство е постигнал целите си за преживяемост на пациентите без болестта да прогресира и да се намали смъртността. При болните,  вземали тройната комбинация медикаменти, е установено 38 на сто намаление на риска от влошаване на заболяването или смърт. Проучването показа, че периодът на задържане без увеличаване на метастазите се е увеличил с 6,1 месеца и е достигнал 18,5 месеца.

Смъртността е значително намалена с 34 на сто.

По този начин лекарите вече разполагат с още едно моноклонално антитяло и нова възможност за лечение за хора с този изключително агресивен тип рак на гърдата. Лекарствата се произвеждат от живи клетки, които са генетично променени, клонирани и поставени в специални условия. И на практика са антитела - такива, каквито клетките на имунната ни система произвеждат, за да разпознават, свързват и показват на имунната система например микроби, попаднали в тялото ни. "Мишената" им обаче са раковите клетки. Големият напредък при тези антитела е, че след като се инжектират в организма, те търсят само туморите, а
не атакуват здравите тъкани.

Моноклоналните са изключително прецизни - защото се прицелват само в една "мишена" и дори части от нея, обясняват лекарите на Рош. Затова и докторите ги наричат "агенти". Но и те не са панацея, признават онколозите. Затова се прилагат "в пакет" с химиотерапия.

Новото лекарство вече е одобрено в ЕС, САЩ и Швейцария за лечение на пациенти, които не са били лекувани преди това за метастазирало заболяване.

Ракът на гърдата е най-често срещаното онкологично заболяване при жените.  Всяка година се откриват около 1,4 млн. нови случая и над 450 хил. пациентки умират от болестта. HER2-положителният рак е особено агресивна форма на рака на млечната жлеза. Той се развива много бързо и при голям процент от жените е причина за поява на метастази в други органи, обясняват лекарите.
През 2012 г. в България диагнозата рак на гърдата е поставен на над 3700 жени. При всако 5-а от тях злокачественото образувание е бил определено като HER2-положителен. Това става чрез специфични тестове,  взети от тъканта на тумора. Благодарение на профилактиката и информираността 90 на сто от случаите на рака на млечната жлеза са открити в ранен стадий. Това дава възможност за навременно  лекуване и с определяне на HER2-статуса да се постигне пълно излекуване, категорични са онколозите.

Автор: Светлана ЖЕЛЕВА













Акценти от Здравница



Какво е адренална умора?

Какво е адренална умора?

Един от проблемите за които рядко се мисли, а той често съществува, е т.нар "адренална умора", т.е това е умора на надбъбречните жлези....още

След онкологичната диагноза - отново в живота

След онкологичната диагноза - отново в живота

Често, когато говорим за онкологично заболяване, за диагноза и лечение, се фокусираме върху тях. Те някак ни изглеждат първият и най-ключов удар, от който зависи дали и как ще продължим....още

Зрителните нарушения са третата причина за инвалидност в света

Зрителните нарушения са третата причина за инвалидност в света

Зрителните нарушения са третата причина за инвалидност в света, сочат данни на ООН , а най-малко 2 млрд. души живеят със зрителни увреждания или слепота, като 1,1 млрд. души имат зрителни увреждания, които биха могли да бъдат предотвратени....още

Микробиом – патогени, пробиотици и пребиотици (част 1)

Микробиом – патогени, пробиотици и пребиотици (част 1)

Нашето здраве е свързано с чревната микрофлора. Тя се състои от пробиотици, неутрални микроорганизми и патогени. Не трябва да се бъркат паразити с патогенните микроорганизми....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email