Проф. Донка Байкова - любимата диетоложка на обикновени хора, депутати и спортисти


| Прочетено Прочетено: 6962 пъти | КоменариКоментари: 0



Проф. Донка Байкова - любимата диетоложка на обикновени хора, депутати и спортистиЗащо станах лекар? Здравница се обърна за отговорът на този въпрос  към една от най-добрите ни диетоложки проф. Донка Байкова.

Проф. Донка Байкова е завършила Немската езикова гимназия в Бургас. С отличен. Има много познания по …литература и математика и това давало повод на преподавателите й по български език да смятат, че тя ще учи  филология или театрално изкуство. Учителите й по математика и физика пък я окуражавали да следва математика. Никой обаче не знаел какво й е в главата. Тя не казвала, за да има ефект на изненадата.

Кандидатствала биология и химия и я приели…стоматология.  Разбира се, компромис с мечтите не се правят  и тя малко по-късно тя записва медицина.

Докато учи, се омъжва за много известен наш лекар-хирург, с които имат двама сина. В живота й се случва да покаже на практика, че  до всеки успял мъж стои една силна жена. В ролята й на майка и в сянката на съпруга минават години. Въпреки усилията й  следва криза в брака и раздяла.

 През годините двамата й сина –Димитър и Петър Маркови  правят своя избор и избират попрището на медицината . На нежните й плещи ляга тежкото и продължителното им следване, включително  специализации в чужбина.

Кой направи децата ви доктори?, питам. „Възпитавахме ги чрез метода на подражанието.  И така нещата се случиха  естествено и при  двамата”. Днес д-р Димитър Марков и по-малкия му брат д-р Петър Марков са сред най-добрите млади акушергинеколози у нас.

Като лекар проф. Байкова избира да работи  в областта на експерименталната медицина. В годините на социализма, когато се развива кариерата й  диететиката  минава за трета  глуха специалност. Но идва и нейното време. След промяната у нас през 1989 г. хората сменят модела си на хранене, пише се и се говори много повече за диети , модно става разделното хранене, навлизат хранителните добавки и работата й нараства неимоверно. И най-вече, започват да я търсят и ценят не само колегите й , а  масовата публика. 

Кариерата й е започва като редовен докторант в Научния институт по хранене и  днес е г-жа Професор.  „Диететиката ми е първата и последна любов”, признава тя.

През последните 5 години проф. Байкова работи и в областта на обучението на кадри. Ръководител е на катедра „Превантивна медицина”  във Факултет по обществено здраве  на Медицински университет –София.

„Професията лекар  е много хубава, но е страшно изхабяваща, защото „Раздаване”, това е ключовата дума”, казва тя.

Зад гърба й днес  тя има хиляди пациенти, хиляди интервюта, хиляди курсове, семинари  и обучения, и… много удоволетвореност.

Нейната философия за храненето печели многобройните й привърженици заради ефективността на диетите и приложимостта й. Нейни са ключовите фрази, наложили се у нас, и следвани от много жени и мъже. „Яж, за да отслабнеш”, „Вредни храни няма. Има лоши комбинации и неправилни количества”. „Гладът е агресия, протидействайте му”. „Най-полезен е пълнозърнестият хляб”. „Яжте риба, за да сте здрави”.

Проф. Байкова е била е диетолог на много известни личности, а също и на  депутатите. Направила е първите препоръки за храненето на 38-то Народно събрание. „Но нещата много не се получиха,  те си имаха любими традиции- печално известното депутатско кюфте и още други, от които не се лишиха”, посочва тя.

Друг любим периметър е да консултира храненето на спортистите.  Тя любима диетоложка в Национална спортна академия. Тя е и рецензент там. Водила и следдипломното обучение на треньорите по футбол за храненето на спортистите, сред които са  големите имена на нашия футбол.  Покани за обучения има лично от проф. Шишков, от покойния проф. Шойлев и др.

Проф. Байкова издаде и първата си книга- „Да отслабнем без глад”, която стана хит.

Мечтата й да бъде ярък преподавател и  запомнящ  се професор по хранене и диететика, и прекрасна майка и баба се сбъдна.  Казва, че ще се радва, ако един студентите й казват, че са били възпитаници на  „Школата на проф. Байкова”.

”Знам, че 75 на сто от лекцията, която съм преподала,  е запомнена в детайли, с последни данни от науката и практиката. И че студентите ми идват с огромно желание на моите лекции. Това е съкровеното ми желание- да подготвя кадри в това направление”, обобщава още проф. Донка Байкова. 

Светлана ЖЕЛЕВА













Акценти от Здравница



Какво представлява ендобиогенията и на какво могат да разчитат пациентите? (част 1)

Какво представлява ендобиогенията и на какво могат да разчитат пациентите? (част 1)

Ендобиогения е наука за регулиране на вътрешния живот. Създадена е преди около 40 години от френския лекар Кристиан Дурафур....още

Какво е адренална умора?

Какво е адренална умора?

Един от проблемите за които рядко се мисли, а той често съществува, е т.нар "адренална умора", т.е това е умора на надбъбречните жлези....още

След онкологичната диагноза - отново в живота

След онкологичната диагноза - отново в живота

Често, когато говорим за онкологично заболяване, за диагноза и лечение, се фокусираме върху тях. Те някак ни изглеждат първият и най-ключов удар, от който зависи дали и как ще продължим....още

Зрителните нарушения са третата причина за инвалидност в света

Зрителните нарушения са третата причина за инвалидност в света

Зрителните нарушения са третата причина за инвалидност в света, сочат данни на ООН , а най-малко 2 млрд. души живеят със зрителни увреждания или слепота, като 1,1 млрд. души имат зрителни увреждания, които биха могли да бъдат предотвратени....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email