Ефектът от рехабилитацията се проявява до 2 седмици след процедурите


| Прочетено Прочетено: 1592 пъти | КоменариКоментари: 0



Ефектът от рехабилитацията се проявява до 2 седмици след процедурите

Пациентите упорито търсят бързо  разрешаване на здравословните си проблеми чрез медикаментозно лечение и слабо познават физиотерапията като средство за лечение. Самото название „физиотерапия“ произхожда от гръцките думи „физис“ - природа и „терапия“ - лечение.

 Лечението на заболявания от почти всички области на медицината  се повлияват ефикасно с методите на съвременната физиотерапия и рехабилитация.

„При нас се лекуват предимно следоперативни пациенти при ортопедични заболявания – като алопластики  и метални остеосинтези на тазобедрени и коленни стави и други. Или пациенти претърпели мозъчен инсулт, които имат нужда от възстановяване на двигателните си способности. Искаме да обхванем повече хора, страдащи от дегенеративни ставни увреждания и възпалителни заболявания на опорно-двигателния апарат. Ние можем да им помогнем ефективно с помощта на богатия набор от модерни апарати, опитни лекари, рехабилитатори, медицински сестри и санитари, казва д-р Антония Василева, която отскоро е началник на отделението по „Физиотерапия и рехабилитация“ в болница „Тракия“.

Отделението по „Физиотерапия и рехабилитация“ на болницата провежда терапии в изключително широк спектър в областта на електро- и светлолечението, кинезитерапията, хидротерапията, лазерната терапия, инхалационната терапия, термотерапията и други.

Разполагаме с апарати, които са уникални за цяла Югоизточна България, посочва д-р Василева. Такъв е професионалният терапевтичен диоден лазер, който въздейства противовъзпалително и обезболяващо, като намалява отоците.

Лазерът намира приложение при широка гама от неврологични, ортопедични и възпалителни заболявания. Уникален за региона е и апаратът за ударно-вълнова терапия, който въздейства с механични вълни, нанасяни в определена последователност и със строго определена дозировка върху болното място. Изключително ефикасен е

апаратът за лечение на увредени гласови връзки , който оказва отлично въздействие след операции на щитовидна жлеза и други заболявания. Допълнителни възможности за лечение и рехабилитация на нервните заболявания и на опорно-двигателния апарат дават мултифункционалните тангенторни вани, които комбинират магнитотерапия и озонолечение.

В сектора за кинезитерапия отделението е едно от малкото в страната, което разполага с 2 апарата за пасивно раздвижване на горен и на долен крайник. Те позволяват процедурите да се извършват както в седнало, така и в легнало положение на пациента. 

Апаратът за пасивно раздвижване на горен крайник ни дава възможност да работим върху три стави – раменна, лакътна и гривнена, посочва д-р Василева. За разлика от конвенционалните апарати, този на болницата задава точно определен ъгъл на движение на съответната става. Това движение става плавно, дозирано и в точни граници и в съчетание с активната кинезитерапия дава отлични резултати.

„Физиотерапията е много интересна област от медицината. Тя обаче е недостатъчно популярна като ефективно и безвредно средство за решаване на здравословни проблеми от различен характер. Факт е и че много от лекарите пропускат да насочат своите пациенти към лечение със средствата на физиотерапията и кинезитерапията.

Ефектът от процедурите не се вижда на момента. Обичайно процедурите продължават 7 – 10 дни, но терапевтичния ефект се натрупва и настъпва до 2 седмици след това. Много от заболяванията, които се повлияват благоприятно от рехабилитацията, са хронични и за лечението им са необходими многократни курсове.

Понякога, когато човек не види моменталния ефект, се отказва. Това е голяма грешка.


Ако пациентите следват безусловно нашите препоръки във времето, те със сигурност ще усетят благоприятния ефект от физиотерапията, казва д-р Василева.

В гимнастическия салон и фитнес залата на отделението се организират различни оздравителни курсове. В момента върви специализиран гимнастически курс за лечение на деца с гръбначни изкривявания. Екипът на отделението работи върху проект за редуциране на теглото при затлъстели деца, който ще включва обучение, специална гимнастика и хранителен режим.

Отделението „Физиотерапия и рехабилитация“ на болницата работи по договор с НЗОК, но възможностите тук са толкова широки, че не всички процедури се покриват от пътеките на Здравната каса.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email