Отслабване с куркума и още здравословни ползи от растението


| Прочетено Прочетено: 3052 пъти | КоменариКоментари: 0



Отслабване с куркума и още здравословни ползи от растението

Изследване от Университета „Тъфтс“ показва, че куркумата може да предпазва от натрупване на наднормено тегло.

„Наднорменото тегло е следствие от разрастването и натрупването на мастна тъкан, което не може да се случи, ако не се образуват нови кръвоносни съдове – процес, познат като ангиогенеза – обяснява един от изследователите, провели проучването. – Нашите данни показват, че куркуминът потиска ангиогенезата в мастната тъкан на мишките, подложени на диета, богата на мазнини.“ Заключението на учените е, че куркумата и куркуминът могат да бъдат от полза за предпазване от наднормено тегло и при хората.

Изобилие от здраве

Куркумата и куркуминът могат да бъдат полезни при още много други състояния. Към тях спадат:

Възпалителни чревни заболявания (болест на Крон и колит)
Няколко изследвания върху животни и предварителни проучвания върху хора сочат, че куркуминът е ефикасен срещу болестта на Крон и може да подпомогне стимулирането на ремисия при язвен колит. В едно от проучванията куркуминът довел до значително подобрение на симптомите при 207 души с възпалителни заболявания на червата.

Кистозна фиброза
Това тежко заболяване поразява предимно деца и младежи, като кара белите им дробове да се изпълват с гъста слуз. В изследване върху животни учени от „Йейл“ открили, че куркуминът коригира увреждането, предизвикващо излишъка от слуз. „Определена профилактична доза би имала добър ефект и при хората“, казват те.

Депресия

Проучвания върху животни са установили, че куркуминът намалява депресивните разстройства в поведението при опитни мишки, като увеличава нивата на серотонин и допамин – два химикала в мозъка, които обикновено са в недостиг при депресия.

Диабет тип 2
Проучвания върху животни и хора са показали, че куркуминът подпомага контролирането на нивата на кръвната захар и също така намалява риска от свързаните с болестта усложнения, към които спада диабетната ретинопатия – разрушаване на кръвоносни съдове в окото, което води до слепота. Куркуминът подсилва и панкреаса, който произвежда инсулин – хормонът, отговорен за регулацията на нивата на захар в кръвта.

Очни заболявания
Увеитът е сериозна очна инфекция, която може да доведе до слепота. В изследване, в което били включени 32 души, куркуминът се оказал също толкова ефективен за лечение на инфекцията, колкото и кортикостероидите. А в проучване, публикувано във „Фитотерапи Рисърч“, очните капки с екстракт от куркума показали добър терапевтичен ефект спрямо много очни проблеми, включително конюнктивит, синдром на сухото око и усложнения при постоперативна грижа за катарактата.

Заболявания на жлъчката
При изследване, проведено върху хора със заболяване на жлъчката, приемът на 20 милиграма добавка с куркумин дневно намалил образуването на жлъчни камъни и подобрил общото състояние на жлъчния мехур.

Възрастова дегенерация на макулата

Това заболяване се изразява в постепенно разрушаване на макулата – централната област на ретината, която е отговорна за фокусирането и ясното зрение. То засяга 20% от американците на възраст между 65 и 74 години и 35% от тези над 75-годишна възраст, като се нарежда на първо място сред причините за ослепяване. Изследване върху животни, проведено в Центъра за здравни науки към Университета на Оклахома, показва, че куркуминът може да предложи естествена защита срещу възрастовата дегенерация на макулата, като предпазва ретината от светлинния и оксидативен стрес. Други опити с животни са установили, че куркуминът може по същия начин да предпазва и от катаракти.

Болка

Многобройни проучвания доказват, че куркумата намалява болката и възпалението. В едно от тях на 45 оперирани пациенти били давани дневни дози от една от следните добавки: 400 мг куркумин, 100 мг фенилбутазон или плацебо. Куркуминът довел до значително облекчение, без да има страничните ефекти на лекарството.

Какво количество ви е нужно?

Приемът на богата на куркума храна е чудесен начин да се грижим за доброто си здраве. Средностатистическият индиец приема приблизително по 1 чаена лъжичка куркума дневно, разпределена в три хранения, и това количество е достатъчно, за да може индийците да се радват на забележително ниска заболеваемост от Алцхаймер, рак и диабет тип 2.

Препоръчва се дневен прием на 500 мг.  добавка с куркумин за общоукрепващ ефект, съветва д-р Бхарат Агарвал  в книгата си „Лечебните подправки” (издателство” Изток-Запад”).

Бъдете сигурни, че добавката с куркумин е безвредна: досега не са наблюдавани сериозни странични ефекти или токсичност при прием на до 16 гр.куркумин дневно. Което се равнява на изяждането на цяла чаша куркума дневно!

Най-добре е добавката с куркумин да се приема на гладно, около 1 час преди хранене. Може да подобрите усвояването на куркумина, като го вземате в съчетание със: сок от грейпфрут, сок от ананас, мляко или пиперин (хранителна добавка с черен пипер), както и с ястия, съдържащи мазнина (например зехтин) или млечен продукт (като кисело мляко).












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email