Могат ли подправките да лекуват?


| Прочетено Прочетено: 1610 пъти | КоменариКоментари: 0



Могат ли подправките да лекуват?

Да, резултатът е положителен: подправките могат да лекуват. Заради тях са водени войни, за тях са жертвани царства, в търсене на тях са откривани нови земи. И в древността, и векове по-късно подправките често са били по-ценни от златото. Но преди да станат разменна монета, са били ползвани като лекарства.

Куркумата, карамфилът, канелата, кориандърът, джинджифилът и черният пипер са едни от най-старите подправки, чиято употреба датира от времето на първите цивилизации в света. В древноиндийските текстове отпреди 3000 години, писани на санскрит, има описания на употребите на различни подправки с терапевтична цел. В древните медицински текстове от Китай също са посочени множество начини за лечение на стотици здравословни проблеми с подправки, посочва д-р Бхарат Агарвал  в книгата си „Лечебните подправки” (издателство” Изток-Запад”).

Съкровищата на растителното царство

Подправките съдържат изобилие от фитонутриенти – съединения от растителен произход, които даряват здраве и могат да лекуват по разнообразни начини. Много от тях са мощни антиоксиданти, които контролират и обезвреждат свободните радикали .  Фитонутриентите имат и противовъзпалителни свойства – дори хроничните, леки възпаления са свързани с развитието на много от нашите най-изтощаващи и смъртоносни здравословни проблеми като сърдечносъдови заболявания, рак, диабет тип 2 и болест на Алцхаймер.

Лечебната сила на подправките се дължи и на високото съдържание на етерични масла в тях – веществата, които придават характерния им аромат (думата „етерични“, използвана от химиците, означава бързо изпаряващи се масла, които не оставят петна и миришат като растенията, в които се съдържат). Епидемиологичните изследвания, които изучават връзките между диетата и здравето, показват, че при население с богата на подправки диета процентът на раковите заболявания е по-нисък. В САЩ напр. заболеваемостта от рак на дебелото черво е 3 пъти по-висока в сравнение с Индия, която е известна с богатата си на подправки кухня. В Индия се наблюдава и най-ниското ниво на заболеваемост от Алцхаймер в света.

Гърция, която е добре позната със здравословната си диета, богата на чесън, лук, розмарин и майорана, се радва на нисък процент на сърдечни заболявания.

В Испания, страната, която консумира най-много шафран, са регистрирани ниски нива на „лошия“ LDL холестерол, който запушва артериите и увеличава риска от сърдечни болести. И все пак, вероятно бихте попитали вие, не може ли човек да си набави всички тези фитонутриенти от плодовете и зеленчуците? Ще ви отговоря без заобикалки – не.

Подправките съдържат множество уникални фитонутриенти. Ето само няколко примера:

• Пиперинът, съединението, което ви кара да кихате, когато ядете черен пипер, защитава мозъчните клетки и притежава още много други лечебни свойства.

 • Тимоквинонът, силен имуностимулант, се намира само в индийската подправка черен кимион.

• Карбазоловите алкалоиди, които са ефективни в борбата срещу диабет тип 2, рак на дебелото черво и болест на Алцхаймер, се намират само в индийската подправка къри лист.

• Галангал ацетатът, който облекчава артрита, се съдържа само в азиатската подправка галангал.

 • Диосгенинът, който се съдържа в чимена, има свойството да успокоява възпалението и да убива раковите клетки.

 • Анетолът, който се съдържа в анасона и резенето, облекчава менструални спазми и колики при бебетата.

 • Евгенолът, на който се дължи специфичният аромат на карамфила, е силно природно обезболяващо средство.

• Розмариновата киселина превръща розмарина в един от най-мощните антиоксиданти

• Джинджеролът в джинджифила успокоява при гадене. • Хидроксицитричната киселина, която изобилства в индийската подправка кокум, има силно потискащо апетита действие (и вече е водеща съставка в много разработени формули за намаляване на теглото).

• Капсицинът, който се съдържа единствено в чилито, може да помогне за облекчаването на симптомите на артрит и псориазис. Тези, както и всички останали съединения, за които предстои да про четете в „Лечебните подправки“, имат множество различни свойства, към които спадат и антиоксидантното и противовъзпалителното им действие.

 • Куркуминът има силни противоракови свойства, а изследванията показват, че може да бъде ефективен и срещу редица други болести. Единстве ният източник на куркумин е подправката куркума.

Многобройни ползи от консумацията на подправки

Много от подправките са силни съюзници в борбата с микробите – бактерии, вируси и гъбички.

Ограничават отделянето на хистамин – биохимикалът, който причинява симптомите на алергия. Укрепват имунната система.

Регулират нивата на кръвната захар и инсулина, като така предпазват и лекуват от диабет. Успокояват нервите, тревожността и болката. Подобряват метаболизма и изгарят калории. Ролята им е подобна на тази на хормоните – балансират, подсилват и регенерират тялото. Отпускат мускулатурата на храносмилателния тракт и така облекчават чревните смущения. С тези и още много от присъщите им свойства те могат дори да забавят стареенето.

Какво представляват подправките?

Представете си въглен, който се превръща в диамант.. Подправките са вид храна, ароматни са, консумират се предимно в изсу шен вид и са части от растения – корен, кора, стъбло, пъпки, цвят, листа, плодове, семена. Обагрени са в най-разнообразни цветове и нюанси – яркочервено, оранжево, кафяво, зелено, черно, бяло.

За разлика от билките, всички подправки са ядливи. Подправките не са билки.

Билките обикновено са листа и невинаги са ядливи. Например свежите листа на кориандъра са билка, а за подправка се използват семената. Когато листата му се изсушат обаче, се превр щат в подправка. (И все пак, както всички дефиниции, и тази дефиниция не е съвършена. В книгата съм включил няколко растения, които не пасват напълно на горното описание и въпреки това се ползват като подправки. Такъв напри- мер е лукът. Друг пример е лимоновата трева – това са листа, които се използват по-скоро в свежо, отколкото в сушено състояние. За повечето подправки обаче предложената по-горе дефиниция е най-ясният начин за ориентация какво е и какво не е подправка.












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email