Първа книжка за деца с пулмонална хипертония


| Прочетено Прочетено: 1375 пъти | КоменариКоментари: 0



Първа книжка за деца с пулмонална хипертония

В Деня на българската просвета и култура - 24 май 2017 г., Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония (БОППХ) ще представи първата книжка за деца, посветена на това рядко заболяване. Премиерата ще се състои в 17:30 ч. в литературен клуб „Перото“ в НДК.

Книжката за лилавото слонче Понго е написана от Йоанна Алисандрату, председател на Общогръцкото сдружение „Пулмонална хипертония на Гърция“, която  специално пристига в България, за да я представи. Книжката е посветена на историята на малката Елени, която страда от пулмонална артериална хипертония и се страхува от кислордната маска, с която трябва да живее постоянно.

Специален гост на представянето на изданието ще бъде и д-р Панайотис Кариофилис, инвазивен кардиолог и медицински кооринатор по пулмонална хипертония в Кардиологичен център „Онасис“ – Гърция, който е един водещите специалисти в Европа, които прилагат Балонна пулмонална ангиопластика (BPA).

Първият превод на книгата на български език е направен от Наталия Маева, председател на Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония (БОППХ). Така две пациентки с пулмонална артериална хипертония се обединяват в името на каузата, да разкажат, че при новородени деца се среща особена разновидност на рядкото заболяване и в повечето случаи тя е лечима.

Приказката е получила признание от 20 европейски държави и в скоро време историята на Понго ще заживее и на други езици. Това е първата по рода си детска книжка в рамките на Европа, която разсказва по увлекателен начин за основните симптоми на това рядко заболяване.

Историята на Понго е предназначена за деца от 4 до 12-годишна възраст. Книжката няма да се продава, а ще се разпространи в столичните детски градини и училища.

Пулмоналната  хипертония е рядко заболяване, което води до стесняване на  кръвоносните съдове в белите дробове. Липсата на адекватна терапия може да бъде фатална за живота на пациента. До този момент в България няма препарати за интравенозно приложение при пациенти с пулмонална хипертония от групата на простеноидите. За пациентите е особено важно да получат по-лесен достъп до европейски клиники, в които се извършва пулмонална ендартеректомия, както и трансплантация на бели дробове или комбинирана трансплантация на сърце и бял дроб. Това би ги върнало към нормален живот. В България болните от рядката болест са 125 души.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Телешки желатин за здрави стави Телешки желатин за здрави стави

Телешкият желатин укрепва здравите на ставите, подпомага работата на сърцето, подобрява метаболизма, подобрява здравето на косата, кожата и ноктите....


Цена: 11.40 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email